madeleine mccann

Mysteriet bakom fallet Madeleine McCann – detta har hänt

Mysteriet bakom fallet Madeleine McCann – detta har hänt

Försvinnandet av Madeleine McCann i Portugal 2007 har blivit ett av de mest uppmärksammade fallen i modern tid.
Här är det viktigaste som hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Madeleine McCann försvann från sin familjs semesterlägenhet i Praia da Luz i Portugal, den 3 maj 2007.

Hon var då tre år gammal och sov i samma rum som sina två yngre syskon medan hennes föräldrar åt middag på en närliggande restaurang.

Efter Madeleines försvinnande inledde portugisisk polis en omfattande sökinsats, men ingen spår av flickan hittades. Fallet fick internationell uppmärksamhet och flera organisationer, inklusive Interpol, deltog i sökandet efter Madeleine.

Under åren som har gått har flera misstänkta identifierats, men ingen har blivit åtalad för hennes försvinnande. Några av de som misstänkts är:

Christian Brückner:

En tysk man som har dömts för andra brott, inklusive sexuella övergrepp mot barn. Enligt rapporter har Christian Brückner tidigare bott i Portugal och befann sig nära Praia da Luz när Madeleine försvann. År 2020 meddelade tysk polis att de misstänker att han kan ha varit involverad i försvinnandet.

Christian Brückner.

Christian Brückner.

HANDOUT

Robert Murat:

En brittisk-portugisisk man som bodde nära Madeleines lägenhet när hon försvann. Polisen misstänkte att Robert Murat var inblandad i hennes försvinnande, men han har aldrig blivit åtalad för brottet.

Robert Murat.

Robert Murat.

REX

Kate och Gerry McCann:

Madeleines föräldrar har också varit föremål för misstankar om inblandning i hennes försvinnande. Polisen har tidigare sagt att de misstänker att Kate och Gerry McCann har ljugit om vissa detaljer i fallet, men inga bevis har hittats som tyder på att de varit inblandade.

Gerry och Kate McCann.

Gerry och Kate McCann.

Ulf Höjer/Aftonbladet/TT

Ett av de mest omtalade vittnesuppgifterna kom från en brittisk kvinna som såg en man som bar på en liten flicka som såg ut som Madeleine i närheten av lägenheten på kvällen hon försvann. Hon beskrev mannen som ca 35 år gammal, medellång och med och mörkt hår.

Andra vittnen har också rapporterat om personer som rörde sig i området under natten då Madeleine försvann. En portugisisk man såg till exempel en person som bar på en barnsäng och en brittisk kvinna såg en man som gick fram och tillbaka längs en gata nära lägenheten.

Polisen har också undersökt dna-bevis som hittats på flera platser i Praia da Luz, inklusive i Madeleines lägenhet och på hennes kudde. År 2008 hittades dna-bevis som tros tillhöra en man som ännu inte har identifierats.

Utredningen är fortsatt öppen och fortfarande har inga konkreta spår efter flickan hittats.

FOTO: HANDOUT/TT/REX/Ulf Höjer/Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN