svenska politiker

Muharrem Demiroks brottsoffer om misshandelsdomarna: ”Dumt av honom”

Muharrem Demirok misshandlade två män på 1990-talet – nu uttalar de sig om Center-politikern

FOTO: Stina Stjernkvist/Svenska Dagbladet/TT
Muharrem Demirok förväntas bli Centerpartiets nya partiledare.
På 1990-talet dömdes han för misshandel vid två olika tillfällen – nu uttalar sig de två männen som skallades av politikern.
– Han blev väldigt aggressiv och ville slåss, säger ena mannen till SVT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar
0:26

Efter reklamen: Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar

(0:26)

Slå på ljud

Annie Lööf, 39, avgår från sin post som partiledare för Centerpartiet i februari. Nu är riksdagspartiet i full gång med att hitta hennes ersättare. Valberedningen har föreslagit Muharrem Demirok, 46 – före detta kommunalråd i Linköpings kommun och ledamot i Centerpartiets styrelse.

– Han är trygg som person, står stadigt i alla situationer och är van att leda andra och få andra med sig. Vi ser att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor och att han är en lösningsfokuserad lagledare, sa valberedningens ordförande Jan Andersson på en pressträff i onsdags.

Efter 11 år som partiledare för Centerpartiet (hon efterträdde Maud Olofsson) tackar Annie Lööf för sig.

Efter 11 år som partiledare för Centerpartiet (hon efterträdde Maud Olofsson) tackar Annie Lööf för sig.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Demirok, som nu alltså väntas bli Centerpartiets nya partiledare, har hamnat i hetluften den senaste veckan på grund av de två fallen av misshandel som han dömdes för under 1990-talet. Första gången han berättade om sitt våldsamma förflutna för partiledningen var för ett par veckor sedan, han kan således ha brutit mot partiets kandidatförsäkran eftersom han i ett tidigt skede borde ha redovisat ”historiska händelser som kan påverka förtroendet”.

Pressades av Nike Nylander i Agenda

I söndagens avsnitt av SVT:s Agenda pressades Muharrem Demirok hårt av programledaren Nike Nylander om sina misshandelsdomar.

– Ja, jag begick fel. Jag hamnade i situationer där jag löste konflikter på sämsta tänkbara sätt, men sedan har jag tagit till mig av det här. Jag har ångrat det djupt, sa han då.

Samtidigt gav han ett nekande svar på frågan om han har varit våldsam fler gånger men inte har dömts för det.

Nu har båda männen som misshandlats av Muharrem Demirok trätt fram och låtit sig intervjuas i riksmedia. Aftonbladet skrev redan för tre veckor sedan om Demiroks första misshandel som ägde rum utanför ett gymnasium i Botkyrka 1994. Enligt ett vittne ska politikern, då 17 år gammal, gått fram till målsägande och frågat om han ville bråka innan han tog av sig sin jacka och skallade honom.

– Jag minns att jag blev påhoppad av honom och fick en dansk skalle. Därefter utbröt ett slagsmål i kafeterian. Det var man mot man och vi slogs. Jag kommer ihåg att jag blödde från näsan. Sedan blev det rättegång efter bara några veckor, berättar mannen.

Muharrem Demirok har fått mycket kritik och heta frågor på sistone.

Muharrem Demirok har fått mycket kritik och heta frågor på sistone.

FOTO: Anders Wiklund/TT

– Jag tycker att vi alla är värda en andra chans, jag hyser inget agg mot Demirok för vad han gjorde, fortsätter han.

Center-politikern fick 70 dagsböter eftersom han var under 18 år vid tillfället. I ett sms till Aftonbladet skriver han att han inte är stolt över händelsen.

Jag ifrågasätter inte domen. Den här händelsen inträffade under min gymnasietid och jag känner stor ånger och skuld för det misstag som jag begick då”.

”Rätt dumt av honom kan jag tycka”

SVT har kontaktat Demiroks andra brottsoffer. Även han blev utsatt för en skallning på en studentfest på Nationernas hus i Linköping. Året var 1999 och Muharrem Demirok var 22 år.

– Jag var på väg ut från toaletten. Av någon oförklarlig anledning tryckte han till mig med axeln, det var ganska onödigt. Jag frågade vad han höll på med och då blev han väldigt aggressiv och ville slåss. Det var ju en massa folk där så det var rätt dumt av honom kan jag tycka, säger mannen.

Valberedningens ordförande Jan Andersson, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström, föreslagen förste vice partiordförande.

Valberedningens ordförande Jan Andersson, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström, föreslagen förste vice partiordförande.

FOTO: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

I domen står det att en ordningsvakt såg hela händelseförloppet. Mannen som skallades av Demirok blödde kraftigt från ögat efter att ett ögonbryn spräckts. Han säger till SVT att han inte påverkats så mycket av händelsen.

– Jag vet inte hur han har utvecklats sedan dess. Men jag såg att han var dömd för en liknande grej innan. Han kan så klart ha ändrat sig väldigt mycket på 24 år, säger han.

FOTO: Stina Stjernkvist/Svenska Dagbladet/TT, Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT, Anders Wiklund/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN