svenska politiker

Muharrem Demirok öppnar för samarbete med SD: ”Väntar på inbjudan”

Muharrem Demirok.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT
Muharrem Demirok blir ny partiordförande för Centerpartiet trots den senaste tidens interna kritik och skandaler.
Redan första dagen öppnar han för samarbete med Sverigedemokraterna.
– Du har mitt fulla stöd, sa Annie Lööf under sitt tacktal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Demirok och Lööfs stela överlämnade av stafettpinnen
0:32

Efter reklamen: Demirok och Lööfs stela överlämnade av stafettpinnen

(0:32)

Slå på ljud

Muharrem Demirok, 46, blir Centerpartiets nya partiledare. Detta efter Annie Lööfs känslosamma tacktal och avgång under torsdagen.

– Jag vet att du kommer bli fantastisk, sa Annie Lööf under talet.

– Du har mitt fulla stöd och mitt fulla förtroende.

De var tre kandidater som presenterades av Centerpartiets valberedning i höstas: Elisabeth Thand Ringqvist, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström. Under en pressträff i början på januari kom beskedet att Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

– Han är trygg som person, står stadigt i alla situationer och är van att leda andra och få andra med sig, sa Jan Andersson, ordförande för valberedningen, på pressträffen.

Demirok är född i Huddinge, Stockholm och har varit riksdagsledamot i Linköpings kommun i 13 år. Han är fortsatt bosatt i Linköping tillsammans med partnern Sara Larsson, 43, och deras tre barn.

Annie Lööf talar.

Vid lunchtid på torsdagen höll Annie Lööf sitt sista tal som partiledare för Centerpartiet.

FOTO: Centerpartiet

Intern kritik mot Muharrem Demirok

Under Centerpartiets extrainsatta stämma var stämningen uppröd när Demirok valdes till ny partiledare.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet i Gullspång.

Demiroks resa till partiledarposten har varit skakig och redan när han stod som förslag till ny partiledare väcktes oroliga röster. Av flera partikollegor har han beskrivits som en ”karriärpolitiker utan ledarskapsegenskaper”.

– Jag är väldigt orolig för vad som ska hända nu. Inte bara för hans egen skull, utan för partiet. Muharrem är inte den ledartyp som valberedningen letat efter, berättade en anonym partikollega i Linköping för Aftonbladet.

– Han har inte varit inlyssnande på något sätt, det säger jag trots att jag stöttat honom under hans tid som kommunalråd. Men om man tittar på hur det fungerar nu i Linköping så har vi en organisation som är helt utarmad. Han är ingen lagledare, sa personen till Aftonbladet.

Muharrem Demirok på pressträff.

Muharrem Demirok blir Annie Lööfs efterträdare som partiledare för Centerpartiet.

FOTO: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

Muharrem Demiroks dömd för misshandel

Det har stormat rejält kring Muharrem Demiroks misshandelsdomar som blev kända i slutet på december förra året. Under 1990-talet dömdes Demirok två gånger för att ha skallat två personer vid två olika tillfällen.

Den ena misshandeln inträffade när Demirok gick på gymnasiet och den andra 1999 när Demirok var 22 år gammal. För SVT berättar det senare brottsoffret vad som hände:

– Jag var på väg ut från toaletten. Av någon oförklarlig anledning tryckte han till mig med axeln, det var ganska onödigt. Jag frågade vad han höll på med och då blev han väldigt aggressiv och ville slåss, säger mannen som vill vara anonym.

I SVT:s Agenda svarade Muharrem Demirok på kritiken. Han menar att han endast varit våldsam två gånger i sitt liv – de två gånger han dömts.

Öppnar dörren till SD

Redan första dagen som partiledare öppnar nu Demirok dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. Och han har inget krav på att SD ska lämnas utanför som sin företrädare Annie Lööf.

– Nej, jag väntar på en inbjudan, en bred inbjudan där vi kan ingå, men det är viktigt att ha med sig de förutsättningarna, Socialdemokraterna och Moderaterna är de två största partierna nu i opinionen, de behöver finnas med för att det ska finnas långsiktighet, säger han enligt Expressen.

Vad händer nu?

FOTO: Caisa Rasmussen/TT/Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN