Morgan Johansson i bråk med kungahuset – markeringen mot drottningen

Drottning Silvia och Morgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson har hamnat i konflikt med det svenska kungahuset.
Nu ställer sig hovexperten Johan T Lindwall frågande till regeringens nya förslag.
– Det är larvigt, säger han i Efter fem.
0:38

Efter reklamen: Drottning Silvia "Ett barn blir flykting varje sekund"

(0:38)

Den 13 april lämnade justitieminister Morgan Johansson, 51, och regeringen in en preposition till riksdagen om att avskaffa flera officiella flaggdagar. Bland dem drottning Silvias, 78, födelsedag, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Beslutet kommer som en chock, då Morgan Johansson bara några dagar tidigare suttit bredvid drottningen under en representationsmiddag.

Nu har han hamnat i en öppen konflikt med det svenska kungahuset. De anser att kravet på att efter nästa tronskifte endast behålla två flaggdagar, regentens födelsedag och tronföljarens födelsedag från det att regenten fyller 18 år, är tveksamma.

Drottning Silvia och Morgan Johansson

Nyligen satt drottning Silvia och justitieminister Morgan Johansson bredvid varandra under en representationsmiddag. Nu vill han ta bort flaggdagen på hennes födelsedag.

Fredrik Sandberg/TT

Hovets kommentar: ”Är motiverat”

Förutom drottning Silvias födelsedag skulle det nya förslaget även innebära att flaggdagen på kronprinsessans namnsdag slopas. I ett svar till prepositionen skriver hovet:

"Hovet förordar liksom bland andra SLU att den allmänna flaggdagen på drottning Silvias födelsedag behålls under hennes livstid. Hovet anför i det här avseendet att den är väl känd bland allmänheten och att det är motiverat att hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under sin livstid".

Morgan Johansson skriver i ett svar att det är självklart att fortsätta hedra drottning Silvia på hennes födelsedag, men att det vore ”inkonsekvent” att låta flaggdagen stå kvar sett till kommande regentgemål.

Kungafamiljen

Hovet är inte nöjda och skriver att det är motiverat att ha kvar flaggdagen på drottning Silvias födelsedag även efter ett tronskifte.

Henrik Montgomery/TT
Drottning Elizabeths stora sorg inför 96-årsdagen – Harrys elaka svek

Beslutet sågas av hovexperten: ”Larvigt”

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, 50, är inte förvånad över Morgan Johanssons förslag. Däremot tycker han att det är fel att lägga energi på svenska kungahusets flaggdagar när det är ett pågående krig i Ukraina.

– Man bör de här dagarna lägga fokus på helt andra saker än att sitta och försöka ta bort flaggdagar från kungahuset, säger han i Efter fem.

– Jag tycker att det är smått larvigt om jag ska vara ärlig.

Johan T Lindwall

Hovexperten och Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T LIndwall tycker att regeringen borde fokusera på andra saker och kallar det för ”smått larvigt”.

TV4

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Skulle vara att skjuta sig själv i foten”

Han tycker att det vore ett stort misstag att ta bort flaggdagen på kronprinsessan Victorias namnsdag och är övertygad om att prepositionen inte kommer att gå igenom.

– Kronprinsessan Victoria är så pass populär och hennes namnsdag som är en allmän flaggdag idag är en stor kunglig händelse i Sverige idag, så det skulle verkligen vara att skjuta sig själv i foten av regeringen och riksdagen att ta bort den flaggdagen, säger han.

Kronprinsessan Victoria

Johan T Lindwall tror kronprinsessan Victoria kan sitta lugnt i båten: ”Hon är så pass populär”, säger han.

Jonas Ekströmer/TT

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeths nya hälsobesked – efter sjukdomen

LÄS OCKSÅ: Meghan Markles plötsliga namnbyte – nya dokumenten visar

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT, TV4, Jonas Ekströmer/TT

SENASTE NYTT!