extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Mordgåtan kan ha lösts efter 30 år – musikern hade blod på kläderna

24 aug, 2023 
Mordgåtan kan ha lösts efter 30 år – musikern Crispin Dye hade blod på kläderna.
Crispin Dye blev överfallen en kylig vintermorgon i Sydney 1993.
Trots misstankar om hatbrott och flera vittnen som observerade attacken, lämnades fallet ouppklarat.
30 år senare har en blodfläck på hans kläderna öppnat möjligheten att lösa mordgåtan och avslöja den möjliga gärningsmannen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Livstidsdomen för Adrianamordet ”Det är ingenting att diskutera”
Livstidsdomen för Adrianamordet ”Det är ingenting att diskutera”

Den 41-åriga australiern Crispin Dye, tidigare musiker och bandchef för bland annat rockbandet AC/DC, överfölls utanför ett hotell i Sydney en vintermorgon 1993. Han avled av svåra huvudskador två dagar senare på ett närliggande sjukhus, enligt BBC News. Misstankarna om att motivet var ett hatbrott (på grund av Dyes sexuella läggning) lade sig som en skugga över händelsen, men trots polisens teorier och vittnesmål som pekade ut tre angripare, förblev fallet olöst.

Fram till nu.

I år har nämligen utredningen öppnats upp på nytt. Det är tack vare en utredning om HGBTIQ-hatbrott i New South Wales som polisen börjat spana på det uppmärksammade fallet igen. Kriminaltekniker har gjort ett banbrytande genombrott med hjälp av DNA-analys.

Blodfläckar är av största betydelse

Blodfläckar på Dyes kläder har lett dem till en ”Profil A”, en DNA-matchning med en person bekant för polisen redan under 90-talet. Advokat Meg O'Brien bekräftar att denna person hade gripits för våldsbrott under den aktuella tidsperioden.

Crispin Dye

O'Briens uttrycker sin oro över att mordet inte tidigare har utretts ordentligt, och hon påpekar att bevisen har försvagats med tiden.

Annons

– Det är fruktansvärt att det inte har gjorts tidigare. Bevisen har slitits ner av tidens tand och det är otroligt att anhöriga har fått vänta så länge på svar, säger Meg O'Brien.

Förutom blodfläckarna på kläderna har experter från Forensic & Analytical Science Service funnit två papperslappar i Dyes skjortficka. Dessa lappar innehöll specifika kontaktuppgifter, inklusive ett namn och telefonnummer, och en av dem var nedsmutsad av blod. Trots deras potentiella betydelse hade dessa anteckningar aldrig blivit uppmärksammade tidigare.

– Dessa anteckningar har heller aldrig uppmärksammats, vilket är högst stötande, säger O'Brien.

AC/DC med frontfiguren Axl Rose (sång) och Angus Young (gitarr).
AC/DC med frontfiguren Axl Rose (sång) och Angus Young (gitarr).Hell Gate Media/REX

Varit död i över 20 år

Advokaten hänvisade också till ett hårstrå på Dyes tröja, som borde ha matchat en annan DNA-profil. Kopplingen mellan detta hårstrå och överfallet är ännu oklar, men det tillsammans med de övriga fynden beskrivs som ”mycket intressanta”.

Annons

Trots att ”Profil A” avled 2002 fortsätter hatbrottsgruppen sin granskning av de återfunna bevisen. Advokat Meg O'Brien antyder att mordgåtan inom kort kan vara nära att lösas. Ärendet är nu föremål för rättslig granskning och domarna i Högsta domstolens förväntas leverera en slutsats senast den 15 december, enligt The Guardian. Efter tre årtionden kan sanningen äntligen närma sig i fallet som länge har plågat offrets familj och vänner.

FOTO: Polisen, Hell Gate Media/REX/Shutterstock Editorial/TT

Annons