mona sahlin

Mona Sahlins starka ord – om ex-pojkvännens misshandel: ”Livrädd”

Tidigare Socialdemokrat-ledaren Mona Sahlin går ut och berättar om när hon misshandlades av sin ex-pojkvän.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT
Mona Sahlin har blivit med podd.
I premiäravsnittet berättar hon för kollegan Helena von Zweigbergk om hur hon blev misshandlad av en pojkvän när hon var yngre.
– Det var en av mina första stora kärlekar, så slog han mig, säger hon i podcasten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sömnigt parlament under Putin tal
0:30

Efter reklamen: Sömnigt parlament under Putin tal

(0:30)

Slå på ljud

Tillsammans med journalisten Helena von Zweigbergk, 64, har Sveriges före detta vice statsminister (1994-1995) och tidigare partiledare för Socialdemokraterna (2007-2011) Mona Sahlin, 65, startat en helt ny podcast.

Den går, enkelt nog, under namnet Sahlin och Zweigbergk. Tanken är att de båda kvinnorna ska lära känna varandra under sina måndagssamtal som dels handlar om de själva, dels om samtiden i stort.

I premiäravsnittet har Mona Sahlin delat med sig av en känslostark historia från hennes förflutna. Hon berättar för podd-kollegan att hon blev misshandlad av en pojkvän som hon hade i ungdomen.

Mona Sahlin väljer att berätta om den tuffa tiden ihop med ex-pojkvännen – hon beskriver det som ett destruktivt förhållande.

Mona Sahlin väljer att berätta om den tuffa tiden ihop med ex-pojkvännen – hon beskriver det som ett destruktivt förhållande.

FOTO: Adam Ihse/TT

– Det var en av mina första stora kärlekar, så slog han mig. En gång, jag gick direkt. Utan att riktigt tänka och ganska rädda steg också. Det har betytt så mycket för mig, inte bara då i den stunden för det är klart att jag ibland tänkt vad hade hänt om jag stannat. Vad hade hänt då med mig?, säger hon.

”Han såg på mig att det var kört”

Efter att hon sagt till pojkvännen att det var över och att hon skulle lämna honom rusade hon ut från hans bostad. Hon misstänkte att han skulle försöka komma efter henne.

– Jag var livrädd för att hissen inte skulle komma innan han öppnade dörren och kom ut, men jag tror han stannade bara kvar, för han såg ju på mig att det var kört, berättar hon.

Sahlin och Zweigbergk gör debut i dag.

Sahlin och Zweigbergk gör debut i dag.

FOTO: Podplay

Under hela sin aktiva politiska karriär var Mona Sahlin mån om att hjälpa kvinnor som drabbats av våldsamma män – någonting hon tror kommer ur den egna erfarenheten.

– Jag älskade verkligen honom. Det var en häftig... allt överskuggades av den här oerhörda förälskelsen jag kände... Den första stora stora förälskelsen. Men i samma stund som slaget kom så rann ju allt det över mig inombords med att hela förhållandet varit en väntan på att det skulle ske, säger hon.

FOTO: Adam Ihse/TT, Olle Sporrong/Expressen/TT, Podplay

FRÅN FÖRSTASIDAN