mona sahlin

Mona Sahlin avslöjar sanningen om romansryktet med livvakten

Mona Sahlin avslöjar sanningen om romansryktet med livvakten

Foto: Adam Ihse/TT
Mona Sahlin avslöjar sanningen om tiden med livvakten – efter romansryktet.
– Jag var nonchalant… säger hon till Svenska Dagbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”
0:33

Efter reklamen: Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”

(0:33)

Slå på ljud

Den tidigare partiledaren Mona Sahlin, 66, har varit i ropet för en hel del. Hon valdes in till riksdagen redan 1982, haft ett flertal ministerposter och varit partiledare för Socialdemokraterna.

Hon var även en hårsmån från att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Mona Sahlin har minst sagt haft inflytande.

Men hon har även hamnat i olika kontroverser.

Hon var i centrum för 1990-talets största politiska skandaler, den av media kallade: ”Tobleroneaffären”. Med statens kontokort gjorde hon privata inköp på över 54 000 kronor, där hon bland annat köpte den så omtalade chokladen.

Öppnar upp om romansryktet

2016 var det dags igen. Då avslöjade Expressen att Mona Sahlin låtit sin livvakt levt ett liv av lyx – efter att hon skrivit ett flertal falska löneintyg.

Med de falska intygen hade livvakten bland annat köpt en exklusiv sportbil, rest till USA tillsammans med Mona Sahlin, där de bott på ett femstjärnigt hotell.

Ett tungt romansrykte uppstod. Till Svenska Dagbladet öppnar nu Mona Sahlin upp om att vara utsatt för ett mediedrev och kommenterar ryktet.

– Jag var nonchalant med intyget. Skrev att min livvakt redan hade en lön vi planerade att han skulle ha inom kort. Men när det kommer till det osanna ryktet om romansen... Den djupa depression som följde förändrade mig som människa, säger Mona Sahlin till Svenska Dagbladet.

Djupt medlidande till andra i samma situaiton

Mona Sahlin berättar vidare hur det är att stå i stormens öga. Hon berättar att hon känner djupt medlidande till andra personer i likartade situationer.

– Drev är olika för olika personer, men hjälplösheten jag sett när jag betraktat till exempel Benny Fredriksson och Mats Löfving känner jag igen. Det mest obehagliga med ett drev är när ens blick försvinner och man uppslukas av drevets helt egna logik. Du ser inte om solen går upp eller inte, om det är morgon eller kväll, säger Sahlin.

– Enda sättet att ta sig ur det är att ha vänner som bänder upp den dörr man själv försöker stänga om sig. Hur rättfärdigat det än är att granska offentliga personer måste man förstå hur människan bakom påverkas, säger hon till Svenska Dagbladet.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN