Missade läkarens samtal – nu har mamman bara månader kvar att leva

FOTO: privat/instagram

Tvåbarnsmamman Rachel Kennedy kommer att dö i cancer.
Det hade kunnat undvikas – om hon fått vård i tid, enligt familjen.
– Vi känner oss svikna av systemet, säger Rachels pappa Robert Macintyre, till Daily Record.

I juni förra året började tvåbarnsmamman, Rachel Kennedy, 33, från East Whitburn, Skottland, helt plötsligt att blöda utan någon orsak. För att ta reda på varför ville hon träffa en läkare personligen, men på grund av pandemin fick hon bara en telefonkonsultation.

När hon två månader senare började blöda på nytt fick hon tid hos en doktor vid Blackridge Health Center i Bathgate. Där testades hon för om hon eventuellt hade någon könssjukdom.

När läkaren ringde till Rachel några dagar senare svarade hon inte. Läkaren lämnade då ett röstmeddelande, där hen förklarade att Rachel skulle komma in på en ännu en undersökning.

FOTO: privat

Men Rachels telefon var trasig och hon fick aldrig meddelandet, och några nya försök att komma i kontakt med tvåbarnsmamman gjordes aldrig.

När 33-åringen sedan fick ännu en oregelbunden blödning och sökte vård en månad senare, satte läkaren diagnosen tredje stadiets livmoderhalscancer. Det innebär att tumören spridit sig till bäckenväggarna eller till nedre delen av slidan.

Fick vänta fem månader på beskedet

Men Rachel Kennedy informerades inte om diagnosen. Det skulle dröja först till slutet av november, alltså fem månader efter första blödningen, innan hon fick beskedet att hon hade livmoderhalscancer.

Till råga på allt fick hon ta emot det alldeles ensam.

– På grund av covid fick hon ta emot cancerbeskedet helt själv, medan vi andra var ute och väntade på henne. Det var jättetufft, berättar systern Cheryl till Daily Record.

Hade Rachel bara fått träffa en doktor redan efter första blödningen hade nog förutsättningarna sett annorlunda ut. Det menar hennes pappa, Robert Macintyre.

– Vi som familj känner oss allvarligt svikna av systemet. Vi är verkligen jättebesvikna, säger han.

Vidare berättar pappan att läkaren erkänt att det finns brister i systemet, och att han försäkrat familjen att det kommer att korrigeras i framtiden.

– Tyvärr hjälper det inte oss i vår situation. Vi känner att de är ansvariga för att Rachels tillstånd försämrats, säger han.

Rachel och hennes pappa, Robert Macintyre. FOTO: privat

I januari i år genomgick Rachel Kennedy sin första cytostatikabehandling på Edinburghs General Hospital, men i februari upptäckte läkarna att cancern spridit sig till båda lungorna. Ett besked som hon återigen fick ta emot helt ensam.

– När hon fick beskedet att cancern spridit sig fick hon en allvarlig panikattack, berättar systern, Cheryl.

Fick inte träffa sina barn

Efter beskedet om att cancern spridit sig vidare fick inte Rachel träffa sina två barn på två och en halv vecka. När hon väl tilläts träffa dem fick hon inte krama dem. Något som fick pappan Robert att gå i taket.

– Det är inte så man behandlar en människa. Hur säger man till en mamma som kommer att dö att hon får träffa sina barn, men inte krama om dem. Allt hon ville var att få hålla om dem, säger han.

Mamman Rachel tillsammans med sönerna Lewis och Jude. FOTO: privat

Efter att Rachel gått igenom sin femte cytostatikabehandling fick hon det glädjande beskedet att tumören krympt. Men glädjen skulle dock bli kortvarig, för några veckor senare fördes hon i ilfart till akuten vid St John's sjukhus med smärtor i vänstra lunga.

Hennes pappa berättar att läkarna först ville skicka hem henne, men att dottern insisterat på att få göra en CT-scanning på hennes buk och bröst.

Rachel Kennedy, 33. FOTO: privat

Månader kvar att leva

När svaren kom visade sig att cancern spridit sig och att den nu var mycket större än hennes lungorna och levern, och att tvåbarnsmamman nu bara har några månader kvar att leva.

I ett försök att förlänga den tid Rachel har kvar lämnade hennes onkolog in en ansökan om att 33-åringen skulle få immunterapi genom den allmänna sjukvården. Men ansökan avslogs med motiveringen att det inte fanns tillräckligt med kliniska bevis för att behandlingen verkligen fungerar.

Cheryl, Rachel and Jenny. FOTO: privat

Familjen ger inte upp

Familjen har nu skrivit ett brev till den allmänna sjukvården i Rachels hemregion för att överklaga beslutet.

Tills vidare har familjen nu vänt sig till en privat behandling vid Rutherford centret för immunterapi i Newcastle. En behandling som Rachel behöver gå på var tredje vecka och som kostar 9 000 pund, strax över 100 000 svenska kronor.

Behandlingsplanen är Rachels enda alternativ och familjen hoppas nu desperat på att den allmänna sjukvården ska ändra sitt beslut.

– Rachel är inte redo att berätta för sina pojkar att hon aldrig kommer att se dem igen, och vi är inte beredda att låta henne dö än, säger systern, Cheryl.

LÄS OCKSÅ: Mamman i chock när Amber, 26, visar upp overkliga kroppsförvandlingen

LÄS OCKSÅ: Tvåbarnsmamman fick arg lapp från granne – efter att ha gått lättklädd i hemmet

FOTO: privat/instagram

SENASTE NYTT!