Mirjam bryter ihop efter Magdalenas fruktansvärda besked i Lyxfällan

Mirjam och Magdalena Kowalczyk

Mirjam och Jonas gör av med mycket mer än de tjänar.
I premiären av Lyxfällan får de reda på skuldberget brister det – och Mirjam uppmanas sälja sin käresta ägodel.
– Det är ens liv som suddas ut, säger hon i Lyxfällan.
0:31

Efter reklamen: Lyxfällan är tillbaka med ny säsong

(0:31)

När Mirjam klev på bussen i södra Frankrike hade hon ingen aning om att bussresan skulle förändra hennes liv. Det fanns bara ett ledigt säte, ett säte bredvid Jonas.

De fann varandra på den där bussresan och i somras förnyade de sina äktenskap i en kolonistuga i Gävle, som tillhört Mirjams familj sedan 40-talet. Då hade de varit ett par i 20 år och blivit föräldrar till två döttrar.

Kärleken må vara stark, men det är definitivt inte deras ekonomi. I premiären av Lyxfällan framkommer det att paret har skulder till kronofogden och lever med en oro att bli vräkta.

Jonas och Mirjam

Jonas och Mirjam från Gävle har stora skulder. Nu försöker de få ordning på sin ekonomi i premiären av Lyxfällan.

TV3/Viaplay

Mirjam: ”Jag och Jonas äter gröt”

Ekonomin har alltid varit ansträngd och med åren har skuldberget successivt växt sig större. Trots att både Jonas och Mirjam har varsin löneutmätning tickar inkassoskulderna och abonnemangskostnaderna på varje månad. Det finns inget stopp och enligt paret själva tvingas man stundtals ta till drastiska matåtgärder.

– Vi har ju alltid lyckats få mat på bordet av minsta lilla. Men det kan ju vara så att jag och Jonas äter gröt för att kunna ge lagad mat till våra barn, säger Mirjam i programmet.

När programledaren Magdalena Kowalczyk ska presentera parets månatliga utgifter på den berömda budgettavlan brister det för Mirjam. Hon vet att sanningen kommer svida och vill först inte veta av den.

– Mirjam blir väldigt ledsen och överväldigad av stundens allvar. Det okända är det värsta. De vet båda att det kommer bli en väldigt, väldigt obekväm sanning som uppenbaras vid budgettavlan. Det är skrämmande förstås, men verkligen på tiden att de ser sanningen i vitögat, säger Magdalena Kowalczyk.

Mirjam, Jonas och Magdalena Kowalczyk

Jonas och Mirjam går back 29 900 kronor varje månad.

TV3/Viaplay
HUNDRTRICK Emma vägrar skriva på – trots skulderna

Så mycket skulder har Mirjam och Jonas

Sanningen är mycket riktigt obekväm. Enligt Lyxfällans beräkningar går paret från Gävle back 29 900 kronor varje månad och måste genast se över sina omkostnader.

För att illustrera det allvarliga läget tar Magdalena Kowalczyk med paret till Mirjams kolonistuga. Hon använder ett löv för att visa en skuld, sen ett till löv och sen 198 till. Totalt har paret 200 ärenden och den totala skulden uppgår till drygt en miljon kronor.

– Ni har inte konsumerat och köpt saker för den här miljonen, det är räntor, påminnelseavgifter, avi-avgifter och bla bla bla-avgifter. Så 526 000 har vuxit med nästan det dubbla. Det är 475 000 som svält, säger Magdalena och undrar sen varför paret inte har sålt stugan.

Magdalena Kowalczyk

Programledaren Magdalena Kowalczyk förklarar för Jonas och Mirjam att de behöver ta i med hårdhanskarna för att vända den negativa ekonomin.

TV3/Viaplay

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Mirjams tårar inför tuffa beslutet: ”Jag vill inte”

– Jag vet inte, jag vet inte. Jag vill inte, säger Mirjam med tårar i ögonen.

– Det är här jag vuxit upp och här jag varit ända sedan jag var liten. Klart det känns, det är ens liv som suddas ut.

För att hjälpa paret på traven har man låtit värdera stugan. Värdet uppgår till runt 400 000 kronor, vilket vid en försäljning skulle minska parets skulder avsevärt. Men då måste Mirjam först fatta ett tufft beslut.

– Fundera ska jag göra, men jag kan inte ge något besked nu, säger Mirjam.

”Lyxfällan” sänds ikväll 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Jonas och Mirjam

När Mirjam får veta att hon kan behöva sälja kolonistugan brister det: ”Det är ens liv som suddas ut”, säger hon.

TV3/Viaplay

LÄS OCKSÅ: Sonen dog – då kraschade ekonomin helt för pappa Johan

LÄS OCKSÅ: Sara lämnar inspelningen i tårar – brutala kravet i Lyxfällan

Foto: TV3/Viaplay

SENASTE NYTT!