svenska politiker

Ministrarnas bild med kungen väcker reaktioner: ”Lämpligast”

Ebba Busch, Ulf Kristersson, Ursula von der Leyen.

FOTO: TT
Ulf Kristersson och Ebba Busch hånades för sina vinterjackor under invigningen av Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd.
I ett milt Jukkasjärvi blev det än mer skrattretande när kungen dök upp sin outfit.
”Norrlandsinkompetensen i regeringen är enorm. Annars hade ngn informerat Ebba om att looken kallas 'Stockholmare i fjällen'”, skriver Arbetarbladets politiska redaktör.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”
0:25

Efter reklamen: Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”

(0:25)

Slå på ljud

Den 12 januari invigdes Sveriges ordförandeskapet i EU:s ministerråd i Jukkasjärvi i Norrbotten. Invigningen skedde på ishotellet och bilder visar statsråden klädda till tänderna för att klara kylan. Till deras stora besvikelse var Norrland inte så kallt som förväntat. På torsdagskvällen nådde utomhustemperaturen knappt under nollan.

Att våra svenska ministrar och EU-kommissionärerna var så påbyltade har många gjort sig roliga över i både traditionella och sociala medier, skriver Expressen.

”Kommissionärerna ser ut som om de mönstrat av A E Nordenskiölds skepp Vega efter den kylslagna expeditionen genom Nordostpassagen”, skrev DN:s kulturchef Björn Wiman i en krönika.

Jenny Wennberg, politisk redaktör på Arbetarbladet skrev på Twitter:

”Norrlandsinkompetensen i regeringen är enorm. Annars hade ngn informerat Ebba om att looken kallas 'Stockholmare i fjällen'.”

Än roligare blev det när bilden på ministrarna tillsammans med kungen började cirkulera.

Ebba Busch, Ulf Kristersson och Ursula von der Leyen.

Flera ansåg att statsråden var för varmt klädda för den milda temperaturen.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

”Ser ju ut som de ska åka hundsläde till Nordpolen”

På ett gruppfoto syns bland annat energi- och näringsminister Ebba Busch, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Ulf Kristersson tillsammans med flera ministrar och kommissionärer. Och Sveriges kung.

De flesta som deltog i invigningen hade ordentliga vinterjackor, men inte kungen. Han var klädd i kostymbyxor, vanlig vinterjacka, handskar, lågskor och hatt, skriver Svensk Dam.

På Twitter var många eniga: kungen var den som var lämpligast klädd.

"Var typ 5 minus i Kiruna igår så kungen är ju egentligen den som är lämpligast klädd. De andra ser ju ut som de ska åka hundsläde till Nordpolen", skriver en person.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Ebba Busch jacka kostade 11 000 kronor

Jackorna som bars av bland andra statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, finansminister Elisabeth Svantesson och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson var inte deras egna. De var lånade från ishotellet.

Ministrarna och kommissionärerna.

Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd invigdes på ishotellet i Jukkasjärvi.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

– Om man står ute länge kan det bli kallt, och dessutom är det kallare inne i Icehotel än vad det var ute i går, säger ishotellets vd Marie Herrey.

Ebba Busch stod verkligen ut med sin enorma gula jacka. Den var dock inte lånad från ishotellet, utan från en vän. Den är från ett samarbete mellan Fjällräven och Acne kostade runt 11 000 kronor, skriver Aftonbladet.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN