sverige

Milja, 12, höll på att strypas i liften – räddades av sina vänner

Milja, 12, höll på att strypas när hon fastnade i skidliften.

FOTO: SVT
Milja, 12, höll på att strypas i liften.
Då kom hennes vänner Vincent och Ida till undsättning.
– Jag tänkte att det var slutet, berättar hon i TV4:s Efter fem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidåkning i Stockholms innerstad
0:30

Efter reklamen: Skidåkning i Stockholms innerstad

(0:30)

Slå på ljud

Kompistrion Milja Olsson, Vincent Christoffersson och Ida Faarinen från Luleå var och åkte skidor tillsammans i april förra året. När de hade som roligast ute i backen hände plötsligt någonting riktigt otäckt. SVT Norrbotten var först med att rapportera om händelsen.

12-åriga Milja fastnade med luvan på jackan i Måttsundsbackens lift och hon släpades upp för backen medan Vincent och Ida häpna och förskräckta stod och såg på hur deras vän höll på att strypas.

Kompistrion var med i TV4:s Efter fem där de fick berätta om den dramatiska händelsen.

Kompistrion var med i TV4:s Efter fem där de fick berätta om den dramatiska händelsen.

FOTO: TV4

– Jag skulle ta liften, så hakade den fast i luvan och så började jag släpas upp för backen. Jag försökte dra bort den fast det gick inte för den satt jättehårt. Mina armar orkade inte dra bort den, säger hon i TV4:s Efter fem.

Hon fick panik och trodde inte att hon skulle överleva. Till slut svimmade hon av i backen.

– Jag tänkte att det var slutet, berättar hon.

”Fick panik när jag såg henne”

Vincent och Ida försökte agera så snabbt de kunde för att rädda Milja.

– Jag såg när allting hände, när hon föll till marken och drogs uppåt. Jag försökte följa efter henne för jag visste inte vad jag skulle göra. Jag fick panik när jag såg henne. Sen kom du, säger hon och vänder sig till Vincent.

Ida (t.h.) tryckte på nödstopp och Vincent (mitten) sprang upp i backen till platsen där Milja (t.v.) låg. Då tog han av henne jackan och gjorde HLR på henne.

Ida (t.h.) tryckte på nödstopp och Vincent (mitten) sprang upp i backen till platsen där Milja (t.v.) låg. Då tog han av henne jackan och gjorde HLR på henne.

FOTO: TV4

– Jag sprang mig lös från snowboarden väldigt snabbt och började att springa uppåt. Liften var väldigt snabb och det var en brant backe, men efter ett tag när jag har sprungit upp så stoppade den (Ida tryckte på nödstoppet) efter mer än halva backen. Jag ser hur Milja ligger där så jag tar bort jackan. Så försöker jag göra hjärt- och lungräddning, berättar han.

Sedan ropade Vincent på hjälp och en skidåkare stannade till och ringde 112. Efter ett tag kom även pistvakterna och trion fick då åka skoter ner till stugan där de bodde – även Milja som då hade piggnat till.

Har fortfarande men efter olyckan

I Efter fem frågar sedan programledaren Henrik Alsterdal hur den 12-åriga flickan mår i dag.

– Jag mår bättre, men jag har fortfarande besvär efter olyckan. Jag har ont i huvudet och blir yr och trött ganska snabbt när jag anstränger mig, svarar Milja.

Till SVT säger hon att hon, trots att det var drygt tio månader sedan olyckan, behöver ta det lugnt och att hon är ljud- och ljuskänslig. Hon skulle gärna vilja åka skidor igen, och spela basket och annat sådant kul som hon gör när hon är frisk.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN