prins harry

Militärerna rasar över prins Harrys avslöjande ord: ”Måste hålla käft”

Prins Harry i Afghanistan och talibanledaren Anas Haqqani.

FOTO: TT
I prins Harrys självbiografi avslöjar prinsen hur många talibaner han dödade under sin tid i Afghanistan.
Det är en siffra han inte skäms över, vilket får så väl brittiska militärer som talibaner att rasa.
”De du dödade var inte schackpjäser, de var människor”, skriver talibanledaren Anas Haqqani.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kändissoldaten Ben Grants förband skjuter ner rysk pansarvagn
0:35

Efter reklamen: Kändissoldaten Ben Grants förband skjuter ner rysk pansarvagn

(0:35)

Slå på ljud

Prins Harrys självbiografi Spare skulle inte lanseras förrän den 10 januari, men skapar redan ramaskri efter att den av misstag redan gått ut till försäljning i Spanien. Flera kontroversiella avslöjanden får nu hela världen att reagera.

Sky News är en av medierna som tagit del av bokens innehåll. I boken skriver den brittiska prinsen bland annat om sin militärtjänstgöring i Afghanistan. Han avslöjar att han under sina två vändor dödade 25 talibaner – en siffra han känner sig likgiltig inför, skriver Aftonbladet.

”Det var inget som tillfredsställde mig, men jag skämdes inte heller”, skriver han och fortsätter:

”Jag skulle ha föredragit att inte ha den siffran på mitt CV, eller i mitt huvud, men jag skulle också ha föredragit att leva i en värld utan talibanerna, i en värld utan krig.”

Harry förklarar i boken att han inte tänker på dödsoffren som människor, utan som schackpjäser. Ett uttryck som fått flera att ilskna till.

”Älskar dig Harry. Men du måste hålla käft!”

Den afghanska talibanledaren Anas Haqqani är en av de som reagerat på Harrys avslöjande. På Twitter ger han prinsen en rejäl avhyvling.

Herr Harry! De du dödade var inte schackpjäser, de var människor. De hade familjer som väntade på att de skulle komma hem igen. Av alla de som dödar afghaner har inte många din anständighet att avslöja sitt samvete och erkänna sina krigsbrott”, skriver Haqqani enligt Sky News.

Prins Harry i militären.

I sin självbiografi Spare avslöjar prins Harry sina känslor om dödsoffren i Afghanistan.

FOTO: REX/TT

Även på hemmaplan anses prins Harrys uppdagande inte helt rätt. Den före detta kungliga marinsoldaten Ben McBean ifrågasätter på Twitter varför ingen stoppade hans allt för ärliga utlåtande.

”Älskar dig Harry. Men du måste hålla käft! Man undrar vad han har för folk omkring sig. Om det vore bra människor borde någon ha sagt åt honom”, skriver han.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Flera före detta militärer motsätter sig uttalandet

Sky News skriver att flera före detta högt uppsatta inom den brittiska militären nu oroas över vilka konsekvenser Harrys självbiografi kan få för armén. En tidigare officer uppger att kontroverserna skulle kunna leda till att brittiska soldater attackeras.

Prins Harry intervjuas i Afghanistan.

Flera militärer anser att prins Harrys avslöjande kan innebära fara för så väl prinsen som den brittiska armén.

FOTO: ROTA/TT

Även överste Richard Kemp ser med skeptiska ögon på prinsens text. Han anser att prins Harry målar upp en bild av att brittiska soldater tränas till att avhumanisera fienden.

– Så är inte fallet. Det är direkt motsatsen, säger Kemp.

Han tror även att innehållet i boken ökat risken för att prinsen utsätts för attacker från grupper eller personers om stöder talibanerna. Även den före detta nationella säkerhetsrådgivaren är inne på samma spår. Informationen om hur många prins Harry dödat skulle inte inkluderats i boken.

– Jag skulle ha avrått honom från den typen av detaljer. Men nu är det gjort, säger han till Sky News.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN