Meteorologens varning – så varmt blir det i midsommar

Midsommar 2021
Exklusivt

Midsommar 2021 är snart här.
Vi bjuds på ett klassiskt svenskt sommarväder, enligt meteorologen Josefine Bergstedt.
Så varmt, eller kallt, blir det där du bor.

Groddans, jordgubbar, midsommarstång, blomkrans i håret, snaps och dåliga visor är något som är på mångas läppar inför midsommarafton.

Men det kanske allra viktigaste för många är hur vädret kommer att bli. Utan vädret blir exempelvis groddansen inte samma sak.

Väderprognosen är fortfarande aningen oklar, men vi kan nog under den efterlängtade sommarhögtiden räkna med en temperatur som är synonym med ett klassiskt svenskt sommarväder.

– Det vi med ganska stor säkerhet kan säga är att det temperaturmässigt inte ser ut att bli jättekallt på midsommar. Det ser heller inte ut att bli jättevarmt, vi har en varmluftsmassa över landet som gör att temperaturen kommer ligga på nånstans mellan 15 och 20 grader över landet, säger meteorologen Josefin Bergstedt till Hänt.

Midsommardans

I midsommar kommer flera dansar runt kransen. Kanske kör de även groddansen.

Mikael Andersson/Bildhuset/TT

Så blir vädret där du bor

Det inte jättekalla, men heller inte jättevarma, vädret ska vi ändå vara glada för. Vissa midsomrar har haft knappt tvåsiffriga grader och bjudit på spöregn. Där befinner vi oss, enligt prognoserna, inte i år.

– Vi har lite regnområden som närmar sig landet, men det är svårt att säga om det drar in över oss eller om det tar en liten nordligare bana, längs norska kusten och på så sätt missar landet.

TUR ELLER SKUR? Här är det solchans i midsommar

Enligt de nuvarande prognoserna kommer det vara övervägande klart i norr, med eventuella regnskurar i de södra delarna av landet.

– På midsommar ligger regnet dels över Öland och Gotland, men även på Västkusten.

Midsommarkrans

Midsommar-veteraner lyfter vant och troget upp midsommarstången.

Ulf Palm/TT

De får varmast väder

Mellersta delarna av Svealand och upp över södra Norrland ser ut att få det varmast, med en temperatur som kommer vara uppe och nosa på 25 grader, enligt de nuvarande prognoserna.

– Klassiskt svenskt väder, får man väl ändå säga. Man får väl ha en varm tröja nära till hands lagom till kvällen och ett paraply. Det här riktigt kalla ser det inte ut att bli, det är ändå sommartemperatur i landet.

Kan man kalla det för ett riktigt mellanväder?

– Nja, jag skulle väl säga klassiskt svenskt sommarväder ändå, blandat med lite sol och regn som kan passera.

Josefine Bergstedt

Meteorologen Josefine Bergstedt är expert på vädret.

Privat

LÄS OCKSÅ: Hanna Marklund stöttas av fansen efter offentliga hånet

LÄS OCKSÅ: Mary, 86, har 90 barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn

Foto: Privat/Ulf Palm/TT/Mikael Andersson/Bildhuset/TT

Senaste nytt