Meghan Roth, 34, hjärta stannade plötsligt – räddades av Maria

Maratonlöperskan Meghan Roth kollapsade 13 kilmeter in i loppet.
Hon räddades av två lediga sjuksköterskor som gav henne hjärt- och lungräddning – tills ambulansen kom.
– De räddade verkligen mitt liv, säger den 34-åriga löperskan.

34-åriga löperskan Meghan Roth var i full gång med att springa Boston Marathon. Men 13 kilometer in loppet kollapsade 34-åringen – av en plötslig hjärtattack, skriver People.

På asfalten låg löperskan helt still, men det skulle visa sig att Meghan Roth hade änglavakt. Från ett fönster såg Marie Rodgers, en pensionerad akutsjuksköterska, hela den tumultartade händelsen ske.

– Det hände verkligen så fort. Jag kunde inte ens … Jag bara kollapsade, säger Meghan Roth till The Washington Post.

– Jag minns inte att jag föll till marken. Jag vaknade i ambulansen. Men jag insåg inte då det allvarliga i händelsen, fortsätter löparen berätta till den amerikanska tidningen.

Kollade på loppet – från sitt lägenhetsfönster

Den pensionerade akutsjuksköterskan Marie Rodgers satt av en händelse och kollade på loppet från sitt lägenhetsfönster. Plötsligt såg hon hur den 34-åriga löparen föll ihop på asfaten.

– Hon fick först hjälp av en annan löpare. Men sen föll hon till marken igen, berättar Marie Rodgers till tidningen.

Tillsammans med en annan sjuksköterska, Cameron Howe, sprang de ner till avspärrningarna vid loppet. När de kom fram låg den 34-åriga sjuksköterskan med ansiktet neråt. Hon kippade efter andan.

– Ingen av oss kunde hitta hennes puls. Vi startade direkt med hjärt- och lungräddning. En kvinna bredvid oss ringde ambulansen, säger Marie Rodgers.

Alec Baldwin bröt mot ”vapenregeln” – kan åtalas för dödsskjutningen

Akutsjuksköterskan genomförde bröstkompressioner. Hon höll dessutom löparen Meghan Roths luftvägar fria. En annan löpare, som arbetade inom vården, stannade till för att hjälpa till vid scenen. Efter 15 minuter kom ambulansen. I ambulansen var Meghan Roth inte vid medvetande – men vaknade till när ambulanspersonalen gav henne elektriska chocker.

– Min hjärna gick direkt till slutsatsen: ”Svimmade jag?”. Jag visste inte att mitt hjärta hade stannat. Jag trodde verkligen jag bara svimmat.

– Så när jag frågade vad som hände köpte jag inte alls deras förklaring. Jag var mest ledsen över att det var så tidigt i loppet, säger Meghan Roth.

Men hon skulle snart inse: ”Var en hårsmån från döden”

34-åringen skulle snart inse att hon hade haft tur – och hade tur att hon fortfarande var vid livet.

– Nu i efterhand så vet jag om att jag var en hårsmån från döden. Allt är så chockartat och otroligt.

Meghan Roth ligger nu fortfarande inlagd på sjukhuset i Boston. Hon håller på att planera hemresa för att kunna omfamna sin Jaxon, hennes son på tio månader.

Men hon måste invänta operation innan resan hem kan göras. Meghan Roth behöver nämligen en inopererad defibrillator, ICD. En apparat som fungerar som en defibrillator innanför bröstet, som kontrollerar livshotande och ojämna hjärtslag.

Läkarna berättade för Meghan Roth att hennes plötsliga hjärtattack kan ha legat i hennes familj. Eller vara en komplikation från när Meghan Roth insjuknade i covid-19, vilket hon gjorde i augusti i år innan hon vaccinerades.

Gjorde livräddande insatser – visste inte hur det slutade

Men för sjuksköterskorna Marie Rodgers och Cameron Howe så fick de aldrig reda på hur det gick med den 34-åriga löperskan. De kommande dagarna efter händelserna gick de runt och undrade om hon överlevt.

– Gjorde vi verkligen allt vi kunde? det var det enda jag kunde tänka på, säger Cameron Howe med Boston College.

När den 34-åriga mamman och löparen satte upp en GoFundMe-sida, där hon samlade in pengar för sina operationer efter hjärtattacken då förstod de till slut att allt hade gått bra. Alla tre mejlar nu med varandra – och har nyligen haft ett samtal över Zoom. Sjuksköterskorna berättade då för Meghan Roth vad som hände under de traumatiska 15 minutrarna.

– Vi har som himla tur att vi sitter här i dag. De räddade livet på mig. Jag kommer aldrig kunna tacka dem nog, säger 34-åringen till WCVB.

LÄS OCKSÅ: 73-åriga mamman födde tvillingarna – då dog hennes make

LÄS OCKSÅ: Ebba fick svåra underlivssmärtor av sprutan – nu stängs läkaren av

Foto: INSTAGRAM

Senaste nytt