Max jätteilska efter pappans död – vännen Conrad gifte sig med mamman

Max Lowe, Alex Lowe, Jenni, Sam och Isaac

Extrematleten Alex Lowe dog tragiskt under en bergsklättring 1999.
Månader senare blev bästa kompisen Conrad Anker kär i hans fru – vilket fick sonen Max att gå i taket.
– När Alex dog förlorade jag all tillit, säger han.
0:23

Efter reklamen: Ska strö ut pappans aska – får allt i ansiktet

(0:23)

Alex Lowe och Conrad Anker från Montana, USA, delade samma våghalsighet. I extremsportvärlden var de stjärnor och kända för att utmana ödet. Bungyjump från berg varvades med häng från svindlande isklippor, där de bara höll sig fast med en hand.

Men framför allt var Alex och Conrad bästa vänner och farorna de utsatte sig för skapade ett närmast okrossbart vänskapsband. I alla fall fram tills olyckan som inträffade för 22 år sedan, 1999.

Den våghalsiga duon hade beslutat sig för att göra det som ingen annan amerikan hade aldrig lyckats med: bestiga Shishapangma på cirka 8000 meter. I samma veva skulle de marknadsföra ett företag som sålde friluftskläder.

Lavin

Alex och kameramannen dog när en lavin plötsligt kom i deras väg..

Youtube

Alex tragiska död efter orden om barnen

Någonstans längs expeditionen ville Alex avbryta. Conrad minns samtalet med vännen, hur han pratade om att han hellre ville gå på Disneyland med sina tre barn. Men så blev det inte. Expiditon Shishapangma blev Alex sista i livet.

Lavinen kom i en rasande fart och sköljde över Conrad, Alex och kameramannen. Den förstnämnde var den enda som klarade sig med livet i behåll. Tilltufsad och blodig ringde han Alex fru Jenni, meddelade den tragiska nyheten och frågade om han kunde göra något.

Strax efter var det Conrad som tog Alex tre barn till Disneyland. Samtidigt svämmade skuldkänslorna över, skuld över att han var vid liv och inte Alex. Både Conrad och Alex fru fann stöd och tröst hos varandra. Tre månader senare hade de förälskat sig i varandra. Efter två år var de gifta.

Conrad Anker

Conrad Anker efter olyckan som tog hans bästa väns liv.

Youtube
Mammans chock efter DNA-testet – kollegan var Sandis bror

Sonen Max vägran: ”Var ju bara ett barn”

Alex äldste son Max, i dag 22 år gammal, säger att han inte kände sig bekväm när han såg Conrad kyssa hans mamma. Medan hans yngre bröder Sam och Isaac ville att Conrad skulle bli deras nya pappa, var det raka motsatsen vad Max, då tio år gammal, ville.

– När Alex dog förlorade jag all tillit. Jag litade alltid på att han skulle komma hem och när han dog den dagen så förstod jag döden för första gången. Jag var ju bara ett barn, säger han till The Sun.

Alex Lowe med familj

Alex Lowe med frun Jenni och barnen Max, Sam och Isaac. Bilden togs strax innan Alex död.

Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Inom extremsportvärlden hade Alex gått under smeknamnet ”Lungor med ben” och var känd för sin extrema uthållighet. Han fick kontrakt med klädmärket North Face och tillsammans med Conrad tjänade han pengar på diverse expiditioner. Tillsammans var de bästa vännerna en av världens första extremsportsatleter.

När Alex dog endast 40 år gammal förlorade Max sin hjälte och han undrade hur mamma Jenni kunde gå vidare så fort. Men som bekant läker tiden alla sår – och efter ett tag blev Conrad Max nya pappa.

Conrad Anker med familj

Conrad Anker med frun Jenni och barnen Max, SAm och Isaac.

Youtube

Max går i Alex fotspår: ”Vet vad som kan hända”

I dag kallar alla Alex tre barn Conrad för ”pappa” och refererar till honom som sin biologiska. Just nu är sonen Max aktuell med nya dokumentären ”Torn”, som handlar om hur det är att förlora en förälder och kampen om att gå vidare i livet.

I dokumentären besöker de även berget Shishapangma i Tibet, berget där Alex dog. Conrad har efter sin bästa väns död fortsatt att göra utmanande klättringar. Även Max är intresserad av klättring, men vägrar att utsätta sig för liknande risker som sin far.

– Jag har definitivt inte tagit det så långt som Alex och Conrad gjorde. Jag vet vad som kan hända och hur det kan påverka dem som du lämnar bakom dig.

Max Lowe

Sonen Max Lowe är aktuell med nya dokumentären ”Torn”, som handlar om hur det är att förlora en förälder och kampen om att gå vidare i livet.

Youtube

LÄS OCKSÅ: Dottern dumpades av sitt ex för hennes pappa

LÄS OCKSÅ: 32-årige Alex dog – flickvännen använde hans sperma

Foto: Youtube

SENASTE NYTT!