Matstjärnan i TV4 Zeina Mourtada om hatet: ”Jag vågade inte gå ut”

Jenny Alversjö och Zeina Mourtada

Zeina Mourtada möttes av en hatstorm efter ett inslag i TV4 på midsommardagen 2018.
Nu öppnar matsjärnan upp om den tuffa tiden.
– Jag fick hat och hot, jag vågade inte gå ut, säger hon till SvD.
Kvinna jagas av björnar utanför sitt hem
Slå på ljud

Zeina Mourtada, 39, har blivit ett välbekant ansikte bland matintresserade individer. Förutom att driva en av Sveriges största matbloggar, har matbloggaren och författaren de senaste åren lagat mat och bjudit på mattips i TV4.

Men allt har inte varit en dans på rosor. I samband med midsommardagen 2018 blev Zeina Mourtada inbjuden till TV4 för att laga en inte så traditionsenlig midsommarrätt. I samråd med sina instagramföljare föll valet på kebab, som hon sedan bjöd programledaren Jenny Alversjö, 47, på.

I stället för hyllningskommentarer på Instagram möttes Zeina av en hatstorm. Kommentarerna skulle senare kopplas till främlingsfientliga sajter och Sverigedemokraterna i Flen, enligt SvD.

Zeina Mourtada

Zeina Mourtada driver ”Zeinas Kitchen” – en av Sveriges största matbloggar.

Karin Törnblom/TT

”Fick hat och hot, jag vågade inte gå ut”

Zeina Mourtada beskriver händelsen som chockartad. Det gick så långt att hennes vardags påverkades drastiskt.

– Jag fick hat och hot, jag vågade inte gå ut. Det var hemskt, säger Zeina Mourtada till SvD.

Den berömda kocken hade aldrig i sin vildaste fantasi kunnat tro att folk skulle bli så upprörda. Hon hade valt kebab för att det var dagen efter midsommarafton, och en rätt som vanligtvis passar bakfulla personer.

– Folk var så upprörda och arga. För min kebab! Några skrev att: ”Vi vet din plan och vi kommer att avslöja den”. Men va, vadå för plan?

Jenny Alversjö och Zeina Mourtada

På midsommardagen 2018 lagade Zeina Mourtada kebab för alla smaker, som hon sedan bjöd programledaren Jenny Alversjö på. Efter inslaget möttes den berömda matstjärnan av en hatstorm på Instagram.

TV4

Zeina upplever att klimatet blivit mer rasistiskt

Det är inte enda gången som Zeina Mourtada fått tackla en hatstorm. När hon som många andra ville vara kreativ och göra en egen version av den traditionsenliga semlan så föll det inte väl ut. Många tyckte att hennes baklavasemla bröt mot svenska traditioner.

Tv-kocken upplever att klimatet blivit annorlunda jämfört med när hon växte upp, att det inte längre är konstigt att uttrycka sig rasistiskt och att elaka kommentarer blivit vardag.

Själv har hon alltid gillat att hämta inspiration från andra länders matkultur och låta matbordet återspegla världens alla hörn. Med sina kulinariska färdigheter vill hon sprida glädje och bygga broar.

Zeina Mourtada

Zeina Mourtada involverar gärna hela världen när hon lagar mat. Till SvD säger hon att hon med maten vill sprida glädje och bygga broar.

LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Mötte så många förutfattade meningar”

Zeina Mourtadas matlagningskonst upptäcktes först på Instagram, efter att hennes syster lagt upp bilder på hennes mat. Hon bestämde sig för att satsa helhjärtat på matlagningen och ett halvår senare hade karriären tagit fart på riktigt.

Då förstod hon att det inte fanns plats för några misstag.

– Jag mötte så många förutfattade meningar. Det fanns det ju ingen annan som jag, en kvinna med sjal som lagar mat. Första gången när jag med i radio sade de: ”Oj, vad bra svenska du kan prata.” De trodde inte att jag kunde prata bra svenska, fast jag bott här sen jag vara fyra år, säger Zeina Mourtada.

LÄS OCKSÅ: 61 gäster blev instängda i snöoväder – satt fast på pub

LÄS OCKSÅ: Mikael Sjöberg har lagt en halv miljon på Julhuset i Hamrånge

Foto: Karin Törnblom/TT, TV4, LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN