Mats Löfving hittad död i sitt hem – efter polisskandalen

Mats Löfving

FOTO: Henrik Montgomery/TT
Stockholms regionpolischef Mats Löfving är död, uppger polisen.
Polisen har nu inlett en förundersökning om mord.
– Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”
0:38

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Ett steg mot Lex Luna”

(0:38)

Slå på ljud

Det var vid 19-tiden på onsdagen som polisen larmades om en skadad person inomhus. Den drabbade var Mats Löfving som hittades avliden i sitt hem i Norrköping.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Mats Löfvings anhöriga har underrättats.

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

Linda Staaf.

Linda Staaf.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Det pågår nu en dödsfallsutredning och polisen arbetar vidare för att reda ut vad som har hänt, skriver polisen på hemsidan.

Utreddes för jäv och tjänstefel

Löfving omplacerades i mitten av december i fjol efter att polisen startat dubbla utredningar mot honom efter att han anställt Linda Staaf till nationell underrättelsechef, samtidigt som de var tillsammans. Löfving beviljade även att Staaf skulle få ett tjänstevapen. Löfving utreddes för både jäv och grovt tjänstefel. Det startades även en extern utredning av Löfving som leds av utredaren Runar Viksten.

Runar Viksten.

Runar Viksten som lett den externa utredningen mot Mats Löfving.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Vad är jäv?

Att vara jävig innebär att en person varit partisk i en handling som begåtts. Det kan också innebära att det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet.

Utredningen kring Mats Löfving startades då det uppdagades att han haft en relation med Linda Staaf. Under tiden de hade en relation ska han ha anställt henne samt höjt hennes lön och gett henne ett tjänstevapen.

Polisen har startat en mordutredning

Polisen vet inte vad som har hänt och kan inte utesluta att brott har begåtts. De har därför startat en utredning gällande mord.

– Just nu är det ett ärende som har många frågetecken kring vad som har inträffat. Vi vet inte vad som inträffat och kan inte säga att brott inte har begåtts. Därför har vi inlett en förundersökning om mord. Det är ett standardförfarande när vi inte kan klarlägga vad som hänt, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg till Aftonbladet.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN