Barnfamilj voltade på E4:an – nu hyllas Markus, 18, för sin insats

Markus Nilsson
Exklusivt

En barnfamilj voltade på E4:an.
18-årige Markus Nilsson insåg snabbt allvaret.
Nu hyllas han stort för sin heroiska insats.

Snickaren Markus Nilsson, 18, från Jönköping var på midsommarafton på väg hem från sin parkourträning när bilen framför plötsligt började blinka med sina varningsblinkers.

Markus noterade hastighetsändringen på E4:an, saktade ner och blinkade även med sina.

Efter en lång raksträcka kom han fram till en kurva. Då upptäckte han en stor uppståndelse och att flera människor yrade omkring chockartat. I omkörningsfältet bredvid hade en bil voltat och låg liggandes på taket. Något som Jönköpings-Posten tidigare rapporterat om.

– Jag kände att de inte riktigt hade koll på trafiken. Jag stannade med bilen så att trafiken bakom stod still. Jag ville inte att det skulle ske någon till olycka, säger Markus Nilsson till Hänt.

Barnfamilj voltade på E4:an

Markus Nilsson från Jönköping var på väg hem när en barnfamilj voltade på E4:an.

Privat

Körde familjen till sjukhus

I bilen hade en familj med två små barn färdats. De hade klarat sig oskadda och Markus kunde se att de närmade sig honom. Han rullade ned rutan och frågade hur de mådde.

– De svarade att allt var okej men att de gärna skulle vilja ha skjuts upp till akuten. Det var en man, en kvinna och två barn i åldrarna fem till sju år.

Barnfamiljen hoppade in i Markus bild. Lugnt och metodiskt körde han mot sjukhuset, som bara låg någon kilometer från olycksplatsen.

– De var chockade, det var de ju. Jag visste inte riktigt vad jag skulle fråga, men jag ställde någon fråga och de gav något svar. Det var inte direkt så att de startade några samtalsämnen. De var ganska tysta, barnen framför allt sa ingenting. De var i ganska stort chocktillstånd, upplevde jag.

Tog körkort bara dagar innan olyckan

När familjen släppts av stannade Markus kvar på sjukhusets parkering för att samla sig. Han ringde upp sin pappa och frågade om han skulle ringa polisen. Det tyckte pappan.

Exklusivt
BLOCKAD! Johannes genidrag satte stopp för rattfylleristen

Markus dividerade med polisen och berättade om olyckan och att han skjutsat familjen till sjukhuset. Tio minuter senare anlände polisen till olycksplatsen.

För Markus var det en ny trafikupplevelse. Han tog körkort 7 juni, vilket innebar att han inte ens hade varit ensam ute i trafiken i ens 20 dagar. Situationen har dock inte lämnat några oroligheter från att fortsätta köra.

– Nej, jag har förstått att allt har gått bra med familjen. Visst, bilen blev ju skrot men inte mer än så. Det är inte så att jag inte vågar köra. Jag kör som jag gjorde innan. Bra och så.

Markus Nilsson

Markus Nilsson, 18, jobbar till vardags som snickare och gillar att träna parkour.

Privat

Markus uppmanar andra i trafiken att tänka till

Markus är stolt över att han ingrep direkt. Bilen framför honom hade fortsatt köra och struntat i olyckan. Efter händelsen har han hyllats stort av vänner, familj och andra.

– Det är kul att höra när folk gillar vad man gör.

Den unga snickaren tycker det är självklart att agera vid en sån här situation och uppmanar andra att göra samma sak. Han betonar även vikten av att ha is i magen, stanna upp och tänka hur man kan hjälpa på bästa sätt.

– Exempelvis om jag kört iväg jättefort till sjukhuset och svängt en massa så hade det kanske förvärrat deras skador. Viktigt att tänka lite så.

”Olyckan ledde till lite annat också”

Markus åkte efter händelsen hem till mamma och pappa och deras gäster för att fira midsommar. Det dröjde dock inte lång tid innan en kompis hörde av sig till Markus. Hon hade nämligen sett vad han varit med om på Snapchat.

– Hon ringde mig och vi fick lite kontakt. På kvällen hamnade jag på en fest. Så man kan säga att olyckan ledde till lite annat också. Det var ju superkul.

Efter olyckan har han haft kontakt med barnfamiljen.

– Vi har haft lite sms-kontakt men det har inte blivit något tillfälle att ses. De är tacksamma att jag skjutsade dem, men annars har de inte sagt så mycket.

LÄS OCKSÅ: Skandalåskådare jagas av polis – förstörde hela Tour de France-loppet

LÄS OCKSÅ: Mamman fick äntligen sin son via IVF – då fick skåpbilen sladd

Foto: Privat

SENASTE NYTT!