Marina, 30, tvingades tvärnita – barn la sig på vägen: ”Jätterädd”

Marina Lindhholm
Exklusivt

Marina Lindholm var på väg hem när ett barn plötsligt la sig på vägen.
Nu vill hon varna andra för den livsfarliga Tiktok-utmaningen.
– Jag hinner tvärnita och får en chock. Jag blir jätterädd.

Marina Lindholm, 30, hade hämtat barnen på förskolan och var på väg hem. Bilen rörde sig i 40 kilometer i timmen på Svärtingevägen, strax utanför Norrköping, när hon såg åtta barn i tioårsåldern stå längs trottoaren på höger sida.

Plötsligt sprang ett av barnen ut och la sig på vägen. Lyckligtvis reagerade Marina direkt och tryckte på bromspedalen allt hon orkade, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

– De var några meter ifrån, ungefär åtta meter, när ett barn springer ut på vägen och lägger sig ned i cirka två sekunder. Sen springer han tillbaka till sina kompisar igen, säger Marina Lindholm till Hänt och fortsätter:

– Jag hinner tvärnita och får en chock. Jag blir jätterädd. Bilen bakom mig får också tvärnita.

Marina Lindholm

Marina Lindholm, 30, var på väg hem när ett barn plötsligt la sig på vägen. ”Jag hinner tvärnita och får en chock”, säger hon till Hänt.

Privat

”De sa ingenting”

Hade det inte varit för Marina Lindholms snabba förmåga att bromsa bilden hade det kunnat sluta mycket illa. Efter händelsen, som ägde rum tidigare i november vid 16-tiden, kände Marina att hon måste åka fram och prata med barnen.

– Så jag åker fram till dem och säger att ni måste sluta med det här nu, för det kan hända en olycka snart. De sa ingenting, bara tittade på varandra och mig, och sen åkte jag iväg.

Marina säger att hon läst om fenomenet förr, att det är en utmaning på Tiktok som blivit populär. Utmaningen går ut på att lägga sig på en bilväg och sen flytta på sig så sent som det bara går.

Anna, 28, dog i bilolycka – precis när pojkvännen var på väg att fria

Utmaningen kommer från Tiktok

Mitti har tidigare skrivit om utmaningen, som bland annat förekommit på Lidingö. Lidingö stad har informerat rektorer och skolpersonal om Tiktok-utmaningen och att de ska vara extra vaksamma.

– Jag tror att barn kan uppleva challenges i sociala medier som spännande. De tänker inte så mycket på konsekvenserna. För dem är det en lek, säger Linnea Hagström, tillförordnad preventionssamordnare på Lidingö stad, till tidningen.

Marina Lindholm har också läst om utmaningen och vet att det är något som figurerar på Tiktok.

– Men jag har aldrig varit med om det tidigare. Det var verkligen en chock att se det här på riktigt.

Tiktok

Att barn lägger sig på vägen uppges vara en trend från Tiktok. Tidigare har bland annat trenden förekommit på Lidingö.

Efekan Akyuz

Marinas uppmaning: ”Prata med dina barn”

Hon vill inte ens tänka på vad som skulle kunna ha hänt om det hade varit en ouppmärksam chaufför bakom ratten.

– Tänk om någon annan hade kommit, som inte var uppmärksam, och suttit med telefonen eller kört i en hög hastighet. Det är jätteotäckt och jag hoppas verkligen att föräldrar pratar med sina barn om det här. Det får inte fortgå.

Marina hoppas nu att föräldrar pratar med sina barn och att de är medvetna om vad barnen tittar på på sociala medier.

– Prata med dina barn om det som visas på Tiktok och säg att det inte är okej, förklara vad som kan hända och vilka risker det finns att göra den här typen av saker – uppmana dem att sluta med det.

Bilar på landsväg

(Genrebild) Marina Lindholm uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn så att det inte sker någon allvarlig olycka framöver.

TORBJÖRN F GUSTAFSSON

LÄS OCKSÅ: Martin, 18, dog i olycka – två veckor senare dog mamma Sara

LÄS OCKSÅ: Autumn Carver, 34, födde sitt tredje barn – var nära att dö

Foto: Privat, Efekan Akyuz, TORBJÖRN F GUSTAFSSON

SENASTE NYTT!