Mamman förlorade sin 10-åriga dotter i hemska olyckan på utflykten

Danika Ross, 10, dog när hon sögs in i ett rör. Nu berättar mamma Margarita om sorgen.

PRIVAT / KREM
I juli förlorade mamman Margarita sin 10-åriga dotter Danika Ross.
Nu berättar hon om den tragiska olyckan:
– Att tänka på vad hon gick igenom under sina sista stunder i livet gör det ännu vidrigare, säger hon.

I somras var familjen Ross på semester i Quincy i Washington. Mamma Margarita berättar att hennes 10-åriga dotter Danika Ross badade med sina syskon i en konstgjord sjö när olyckan inträffade, skriver amerikanska People.

Plötsligt sögs Danika in i ett rör, fastnade och drunknade.

Nu berättar föräldrarna om chocken och sorgen i en tv-intervju.

– Det är svårt att föreställa sig ditt eget barns död, men att höra hur det faktiskt gick till och tänka på vad hon gick igenom under sina sista stunder i livet gör det ännu vidrigare, säger mamma Margarita Ross till tv-kanalen KREM.

I SORG Sonens ilska efter mammans plötsliga död – sista kampen

Fick sitt livs värsta telefonsamtal

Margaritas make och Danikas pappa Simon Ross var inte på plats när olyckan inträffade utan hade lämnat barnen med en vän till familjen.

– Jag fick en bild skickad från dem med alla barnen sittande i solnedgången vid strandkanten till den lilla sjön, säger pappa Simon.

Kort därefter ringde telefonen, berättar pappan. Det var Danikas äldre halvsyster som chockat berättade vad som precis hänt.

– Det gick kanske tio-femton minuter och sedan fick jag jag ett telefonsamtal jag önskar jag aldrig någonsin skulle behöva få.

<b>Danika Ross blev tio år. Hennes pappa Simon berättar att hennes namn betyder morgonstjärna på ryska.</b>

Danika Ross blev tio år. Hennes pappa Simon berättar att dotterns namn betyder morgonstjärna på föräldrarnas modersmål ryska.

FOTO: PRIVAT / MARGARITA ROSS

Sögs över 20 meter genom röret

Efter att Danika sugits in i röret passerade hon en 90 graders vinkel och pumpen sög flickan vidare i hög hastighet över 20 meter genom röret. Polisutredningen har kommit fram till att Danika Ross dog av drunkning och att hennes bröstkorg krossades av trycket från pumpen.

Två av Danikas syskon bevittnade olyckan och försökte förgäves slita ut henne från röret, men trycket var för starkt.

Det var först när brandkåren kommit till platsen som flickans kropp kunde tas ut från röret.

Föräldrarna har svårt att tro på att dottern drunknat och därefter sugits in i röret. Danika var ett aktivt barn som spelade fotboll på fritiden och hon var en duktig och stark simmare. Familjen brukade bada flera gånger i veckan, både i pool och i sjöar.

För tv-kanalen KREM berättar nu mamma Margarita Ross om sorgen efter dotterns död.

För tv-kanalen KREM berättar nu mamma Margarita Ross om sorgen efter dotterns död och att familjen anser att det är företaget bakom vingården som är ansvariga.

FOTO: KREM

”Danikas död var smärtsam och hemsk”

Familjen menar att den konstgjorda sjön var en dödsfälla. Röret som Danika sögs in i används för att föra ut vatten ur sjön till en närliggande vingård. Men röret syntes inte och var inte heller utmarkerat.

Nu stämmer familjen företaget bakom vingården, Cave B Estate Winery, två av vintillverkarens ansvariga anställda och ytterligare en aktör som sköter vattensystemet kring vingårdarna i området.

Danikas död var smärtsam, hemsk, skrämmande och meningslös”, skriver familjen i stämningsansökan.

De menar att röret var överdimensionerat och att det saknades varningsskyltar om faran med att bada i sjön. Dessutom fanns inget galler som hindrade att annat än vatten sögs in i röret.

Familjen Ross var på semester när olyckan inträffade.

Familjen Ross var på semester när olyckan inträffade.

FOTO: Margarita Ross

”Hennes familj är förstörd”

Familjens advokat Anthony Marsh på Hermann Law Group säger att sjön som Danika drunknade i ligger på vintillverkarens mark.

– Hennes familj är förstörd, säger han.

Han menar att dödsolyckan enkelt kunnat undvikas om företaget följ lagen och installerat rätt typ av skyddsgaller och sensorer som stänger av systemet om det blockeras på liknande sätt.

Vintillverkaren å sin sida säger att olyckan inträffade på en närliggande fastighet, som de enbart delar väg med.

En talesperson på Cave B Estate Winery säger till People att de är förkrossade över flickans dödsfall, men de kan inte lämna någon ytterligare kommentar med hänvisning till den fortsatta utredningen.

LÄS OCKSÅ: Mamman kämpade för att bli gravid – sen dog lilla sonen Louis

LÄS OCKSÅ: Nu kan fembarnsmamman Susan, 52, krama sina barn igen

FOTO: PRIVAT / MARGARITA ROSS, KREM

SENASTE NYTT!