Mannen och kvinnan mördade 78-åring brutalt – ville inte låna ut bil

Mannen och kvinnan mördade 78-åring brutalt – ville inte låna ut bil

78-åringen mördades brutalt i sitt hem efter han vägrat låna ut sin bil.
Nu döms en 31-årig man och 41-årig kvinna som bodde granne med mannen till livstids fängelse.
– Offret måste ha upplevt dödsångest och levde när han lämnades på platsen, säger åklagare Hedvig Lundblad till SVT.
Så här ska du agera om du blir vittne till brott
Slå på ljud

Mordet på den 78-åriga mannen Rödeby i Blekinge beskrivs som besinningslöst. Åldringen knivhöggs 28 gånger och sparkades i huvudet – av kärleksparet som bodde bara ett stenkast ifrån mannen.

Allt började med att 78-åringen inte ville låna ut sin bil till paret, rapporterar TV4.

Paret döms till livstids fängelse – kriminellt förflutet

Nu dömmer tingsrätten i Blekinge mannen och kvinnan till livstid fängelse för mord. De har båda ett kriminellt förflutet men ska enligt tingsrätten inte lida av någon allvarlig psykisk störning.

Paret har smsat och facetimeat flitigt före gripandet. Här tillkännager mannen för en anhörig att han friat till kvinnan. Men när han i ett förhör får veta att hon hjälpt polisen att hitta en kniv blir han inte glad på flickvännen.

Mordet på 78-åringen ska ha skett under tortyrliknande former, menar åklagaren Hedvig Lundblad. Åldringen hittades i sitt hem av sina anhöriga i januari i år – tre dagar efter mordet.

– Han har blivit utsatt för besinningslöst våld. Man har kunnat konstatera att mannen var medvetslös när de lämnade honom men han led fortfarande. De tog med hans mobiltelefon och drog ut kontakterna till alla telefoner, säger Hedvig Lundblad till Expressen.

Filmade gärningen – orsakade svår dödsångest

Åklagaren Hedvig Lundblad ville se livstids fängelse för paret och tingsrätten gick på åklagarens linje – och dömer både kvinnan och mannen till livstid. I sin dom skriver tingsrätten att paret planerat, filmat och orsakat åldringen svår dödsångest.

Kammaråklagare Hedvig Lundblad (till vänster) tillsammans med sin kollega under en rättegång i Borås tingsrätt

Åklagare Hedvig Lundblad (till vänster) tillsammans med en kollega under en annan rättegång i Borås.

Thomas Johansson / TT

Under mordet ska paret ha stampat åldringen i huvudet när han låg ner, kastat en tv-apparat på honom och krossat en kaffepanna mot kroppen.

Sedan knivhöggs han 28 gånger.

– Offret hade tortyrliknande skador och var medvetslös till följd av hjärnskada efter våldet. Mannen var helt försvarslös, säger åklagare Hedvig Lundblad under sin slutplädering, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Hittar fryst kött och ett dragspel hos paret

I utredningen säkrade polisen DNA-spår, sko- och fingeravtryck och en mobilfilm från mordplatsen, som även användes som bevis i målet. Hos kärleksparet hittar polisen flera saker som tillhör den dödade mannen.

Kött, alkohol och ett rött dragspel, bland annat.

Det röda dragspelet som försvunnit från mordoffret påstår den 31-årige mannen inte alls är samma dragspel, det polisen hittat hemma hos honom ska istället ha tillhört hans morfar.

Polisen hittar både den stulna bilen och i parets bostad finns ett rött dragspel, fryst kött och en låda sprit som tillhört den mördade mannen.

Ska överklaga domen: ”Inte utövat något våld”

Enligt Expressen ska parets advokater överklaga domen.

– Det första jag kan säga är att domen kommer överklagas, det är redan bestämt. Hennes egen reaktion är att hon inte tycker man kan dömas för mord när hon vet att hon inte utövat något våld, säger Per Swahn, försvarsadvokat till kvinnan.

Även mannens advokat överväger att överklaga domen.

LÄS OCKSÅ: 20-årig student dog efter brutala nollning – tvingades utstå tortyr

LÄS OCKSÅ: Förskolläraren gömde 26 barn bakom en hemlig vägg på dagiset

Foto: POLISEN, Thomas Johansson / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN