Mångmiljardären Elon Musk avslöjande om diagnosen – efter stormiga privatlivet

Elon Musk

Innovativa uppfinningar, stormiga förhållanden, miljardregn och kontroversiella uttalanden.
Här är allt du behöver veta om SpaceX- och Tesla-grundaren Elon Musk.

Videon kunde inte hittas

Man behöver inte direkt vara en raketforskare för att ha hört talas om SpaceX- och Tesla-grundaren Elon Musk. Förutom innovativa lösningar med framtiden i fokus har entreprenören även gjort sig känd för sina kontroversiella och udda beteenden.

Grundade Paypal, SpaceX och Tesla

Elon Musk växte upp i Pretoria, Sydafrika. Intresset för rymden och teknologi visade sig tidigt. Redan vid 12 års ålder hade han lärt sig att programmera och utvecklat spelet "Blastar", som han lyckades få sålt.

Han flyttade till Kanada för att studera när han var 17 år gammal. Han blev kanadensisk medborgare samma år, med drömmen om att en dag bli amerikansk medborgare.

Flyttlasset gick sedan till USA och han började studera energifysik på Stanford i Kalifornien. Det varade bara i två dagar innan han hoppade av. 1995 startade han sitt första företag, Zip2, tillsammans med sin bror Kimbal Musk. Företaget tillhandahöll digitala stadsguider till tidningar. 1999 sålde de företaget för 307 miljoner dollar.

Bröderna använde pengarna till att starta företaget X.com, som senare kom att bli Paypal. Han sålde betaltjänsten och fortsatte med att starta framgångsrika SpaceX och Tesla. Elon Musk fick amerikanskt medborgarskap 2002, enligt Biography.

Tesla

En Tesla-bil.

Costfoto

Elon Musks märkliga tweets

Elon Musk har gjort sig känd för en rad udda uttalanden. Bland annat rasade Teslas aktier med 15 miljarder dollar efter att Elon Musk förra året twittrat:

”Priset för Teslas aktier är för högt”.

Och för bara några dagar sedan twittrade Elon Musk att Tesla sätter stopp för inbetalningar av kryptovalutan Bitcoin, vilket kom som en chock eftersom beslutet att införa just kryptovalutan som betalmetod inträffade i mars tidigare i år. Efter beskedet rasade Bitcoin på kryptovalutamarknaden med 365 miljarder dollar, enligt CNBC.

När han var gästvärd för humorprogrammet Saturday Night Live nyligen så fick han ytterligare en kryptovaluta att rasa på börsen, då han skämtade om "dogecoin" och beskrev valutan som en ”svindlare”. I programmet berättade han även att han har diagnosen Aspergers syndrom.

Elon Musk i Saturday Night Live

Elon Musk i Saturday Night Live.

NIPI

Rökte marijuana under intervju

När Elon Musk intervjuades av programledaren Joe Rogan i podcasten ”Joe Rogan Experience” passade de båda två på att tända en marijuanacigarett och dricka whiskey.

Även om det är lagligt att röka marijuana i Kalifornien, där intervjun genomfördes, så blev det en viss uppståndelse. Tesla-aktien rasade med över elva procent på New York-börsen. Det rapporterade CNBC. I samma veva lämnade redovisningschefen Dave Morton företaget efter bara en månad på positionen. I ett meddelande förklarade han att all uppmärksamhet företaget ådragit sig kombinerat med den höga arbetsbelastningen fått honom att lämna sin post.

Elon Musk röker marijuana

Elon Musk fick hård kritik efter att ha rökt marijuana i ”The Joe Rogan Experience”

ZCHE

Sonen fick heta X Æ A-Xii Musk

När Elon Musks och artisten Grimes fick en son förra året bestämde de sig för att sticka ut lite extra med namnvalet. Sonen fick ett så ovanligt namn som X Æ A-12.

Dessvärre för paret så blev namnet inte godkänt. Enligt kalifornisk lag får ett namn inte innehålla några siffror och därför fick de ändra till namnet X Æ A-Xii, som även det är högst ovanligt.

Var världens rikaste man

I januari tidigare i år seglade Elon Musk förbi Amazon-grundaren Jeff Bezos som världens rikaste man. Efter att Teslas aktier ökat i värde tillskrevs han en förmögenhet på 188,5 miljarder dollar, vilket bland annat The Independent rapporterat om.

Jeff Bezos har sedan dess återtagit tronen som världens rikaste och har en förmögenhet på cirka 196 miljarder dollar.

Elon Musk och sonen X Æ A-Xii

Elon Musk med sonen X Æ A-Xii

TheImageDirect.com/TT

Elon Musks kärleksliv

Elon Musk gifte sig 2000 med Justine Musk. De fick sitt första barn två år senare, men sonen Nevada dog i plötslig spädbarnsdöd tio veckor senare. I en intervju med Marie Claire har Justine Musk sagt att Elon Musks kometkarriär förstörde förhållandet. De skilde sig 2008 efter flera år av rättsliga förhandlingar. De fick fem barn tillsammans, tvillingar och trillingar via provrörsbefruktning.

Entreprenören gifte om sig med skådespelaren Talulah Riley 2010. Förhållandet kan beskrivas som en berg-och-dalbana med två bröllop och tre skilsmässor. De gick skilda vägar 2016 som vänner.

– Elon och jag är bästa vänner. Vi träffas hela tiden och tar hand om varandra. Om det kan fortsätta så här så vore det fantastiskt. När du varit med någon till och från i åtta år, lär du dig verkligen att älska personen. Han och jag är väldigt bra på att älska varandra, sa Talulah Riley till Daily Mail.

$JUKA $UMMORNA: Världens dyraste skilsmässor – svensk på listan

Elon Musk började dejta skådespelaren Amber Heard 2016. Amber Heard kom från ett stökigt och uppmärksammat förhållande från skådespelaren Johnny Depp, där båda anklagat varandra för misshandel.

Amber Heard och Elon Musk

Amber Heard och Elon Musk dejtade ett tag.

MB / MEGA

Förhållandet mellan Elon Musk och Amber Heard varade inte speciellt länge och de bröt med varandra efter bara något år.

I dag är Elon Musk tillsammans med artisten Grimes, som han har sonen X Æ A-Xii med. De träffades 2018 och har haft ett av-och-på förhållande. Med tanke på sonens ovanliga namn gick Grimes ut på Twitter och förklarade vad det betydde.

Elon Musk och Grimes

Elon Musk och Grimes

ANGELA WEISS

”X = okänd variabel. Æ, min egen stavning för kärlek eller artificiell intelligens. A-12 = precursor (föregångaren) till SR-17 (vårt favoritflygplan). Inga vapen, inget försvar, bara hastighet. Bra i strid, men icke-våldsam. + (A=Archangel, min favoritlåt)”, skrev hon då.

LÄS OCKSÅ: Här är namnen varken du eller ditt barn får heta

LÄS OCKSÅ: Forskning avslöjar – män har svårare än kvinnor på arbetsmarknaden

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Foto: Instagram, Twitter, ZCHE/TT, NIPI/TT, Costfoto/TT, TheImageDirect.com/TT, MB / MEGA, ANGELA WEISS

Källor: BBC, The Independent, Biography, CNBC, The Joe Rogan Experience, Daily Mail, Marie Claire

SENASTE NYTT!