olyckor

Man dödförklarades på flyget till Göteborg – hade puls efter landning

En man på charterflygningen mellan Lanzarote och Göteborg dödförklarades – men hade puls efter landningen

FOTO: Robin Utrecht/Shutterstock/TT
Chockade medpassagerare bevittnade hur mannen dödförklarades mitt under flygresan – en timme senare hade han puls igen.
– Vi kan bara konstatera att med vår bedömning, och med den utrustning vi har på flygen, så framstod han som livlös, säger TUI:s kommunikationschef Adam Györki till GP.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Slagsmål bryter ut på flygplanet
0:26

Efter reklamen: Slagsmål bryter ut på flygplanet

(0:26)

Slå på ljud

Det var riktiga mardrömsscener som utspelade sig under charterflygningen mellan Lanzarote och Göteborg i måndags kväll. En man behövde akut vård och ett nödlarm skickades ut från flygplanet.

Trots försök att rädda mannens liv med HLR – utfört av både personalen men även medresenärer med medicinsk kunskap – dödförklarades han uppe i luften.

– Man konstaterade efter ett tag, då man arbetat med mannen, att hans liv inte såg ut att kunna räddas. Efter att man konstaterade det tog man hand om mannen och säkrade honom helt enkelt, med säkerhetsbälten och filtar, och förberedde sig för landning. Han låg då ner i planet, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI som anordnade resan, till Göteborgs-Posten.

Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Påbörjade ny insats på Landvetter

Eftersom planet bara var en dryg timme bort från Landvetter fattades beslutet att fortsätta flygningen. Ombord på flygplanet fanns chockade barnfamiljer och andra medpassagerare.

21.35 landade planet i Göteborg och både ambulans och polis fanns på plats för att möta upp kabinpersonalen som kom ut med den livlösa mannen. En ny sjukvårdsinsats påbörjades, en timme efter den första, och då upptäcktes det att mannen hade en svag puls. Han kördes då direkt till Sahlgrenska sjukhuset.

Planet var bara en dryg timme från Göteborg när mannen tragiskt nog konstaterades livlös. När polis och ambulans gjorde en ny livräddningsinsats på flygplatsen hade han puls.

Planet var bara en dryg timme från Göteborg när mannen tragiskt nog konstaterades livlös. När polis och ambulans gjorde en ny livräddningsinsats på flygplatsen hade han puls.

FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

– Det kan inte vi kommentera, utan det är i så fall uppgifter som de som tagit emot mannen får kommentera. Vi kan bara konstatera att med vår bedömning, och med den utrustning vi har på flygen, så framstod han som livlös, säger Adam Györki.

Oklart hur det gått med mannen

Varken Sahlgrenska sjukhuset, flygbolaget eller polisen kan kommentera hur det gick för mannen. Hans tillstånd är oklart.

TUI anser att de hanterat situationen utifrån de rutiner och den kunskap som de haft. Piloterna gjorde en avvägning när de beslutade att fullfölja resan, eftersom det var så kort tid kvar och att det inte var lämpligt att försöka landa på en annan flygplats.

– Det här händer inte så ofta, men det händer, och det är en väldigt svår situation både för resenärerna men också för besättningen så klart, säger Adam Györki.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT, Robin Utrecht/Shutterstock/TT, Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock/TT, Jeppe Gustafsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN