Mammans stora oro efter dotterns diagnos – orden om jätteögonen

Karinaa Ortega och Mehlani

Mehlani lider av en ovanlig sjukdom som gör att ögonen ser ovanligt stora ut.
Nu är mamman orolig för att hon ska bli mobbad i skolan.
”Det får mig att vilja gråta”, skriver hon.
0:25

Efter reklamen: Rymdkatten Pico "Har ögon som månen"

(0:25)

Slå på ljud

När man föds gör man det i en värld fylld av fördomar. Är du annorlunda ökar risken för att du blir mobbad eller retad i skolan. Utanförskapet kan leda till sämre självkänsla och påverka dig längre fram i livet.

Mehlani är ett sånt annorlunda barn. Hon föddes med den ovanliga diagnosen Axenfeld-Riegers syndrom, vilket innebär att hennes ögon är helt svarta och ovanligt stora. Även tänderna påverkas.

Enligt Socialstyrelsen kännetecknas sjukdomen av medfödda avvikelser i framför allt ögats främre del. Sjukdomen gör dessutom att ögonen är extra känsliga. Som bebis var Mehlani ofta röd i ögonen och tvingades bära solglasögon för att skydda dem mot solljus.

Mehlani

Mehlani lider av ovanliga sjukdomen Axenfeld-Riegers syndrom.

Twitter

Mamman stora oro: ”Alltid en konstig känsla”

Mamman Karinaa Ortega är orolig att de närmast dockliknande ögonen ska påverka dottern negativt. Hon är rädd att det ska leda till svår mobbing i skolan och att Mehlani ska växa upp i en värld där hon känner sig som en outsider.

”Varje gång vi är ute och det kommer en främling och ger komplimanger om hur stora och vackra ögon hon har, har jag en mental debatt om jag ska nämna hennes diagnos eller inte. Jag bestämmer mig för att inte göra det. Jag ler och säger tack. Men jag har alltid en konstig känsla. Jag ber bara att hon alltid ska veta hur vacker hon är”, skrev hon om dottern på Twitter 2018.

Mehlani

Mehlani måste ofta bära solglasögon för att skydda ögonen mot solljus.

Twitter
1-åringen föddes med ovanliga sjukdomen – kan inte sluta le

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Fina stödet efter stora oron

Hon fortsatte sen uttrycka oro inför framtiden:

“Jag blir så nervös när jag tänker på att hon ska börja skolan. Tänk om andra barn är elaka på grund av hennes ögon, och att hon blir hånad? Tänk om hon börjar hata sina unika vackra ögon? Det får mig att vilja gråta när jag tänker på det. För hon är så stark och söt, och har gått igenom så mycket redan”.

Lyckligtvis har mänskligheten visat sig från sin bästa sida. Efter inlägget mottog hon tusentals kommentarer med folk som ville hylla dottern. Det startades även en insamling som skulle gå till att stötta forskningen av diagnosen.

Jag är överväldigad av all kärlek som min prinsessa får. Ni får mig bokstavligen att gråta”, skrev Karinaa Ortega i ett inlägg.

Mehlani

Mehlani.

Twitter
Karinaa Ortega

Karinaa Ortega är rädd att dottern ska bli mobbad när hon börjar skolan.

Twitter

Foto: Twitter

SENASTE NYTT!