Mammans fråga: Är det fel att vaxa min femåriga dotters ögonbryn?

Enligt flickans pappa handlar det hela om ”oacceptabla skönhetsideal”.

Foto: TT
En mammas fråga på ett forum har fått internet att koka över.
”Är det fel att vaxa min 5-åriga dotters ihopväxta ögonbryn?”, frågar sig mamman.
Hon vänder sig till forumet Reddit, eftersom hennes make påstått att hon utsätter sin dotter till ”oacceptabla skönhetsideal”.

Får man vaxa sitt barns ögonbryn om det är ihopväxta? Det frågade sig mamman på internetforumet Reddit. Hennes dotter, som endast är fem år gammal har enligt mamman väldigt buskiga ögonbryn.

Flickans pappa menar att mamman utsätter deras gemensamma barn för ”oacceptabla skönhetsideal”, något användarna på forumet höll med honom om.

På forumet frågade sig mamman om vem som hade rätt, hon eller pappan. Mamman förklarade att hennes lilla flicka har en "ganska tjock mörk ”unibrow” som är mycket märkbar."

Pappan tyckte att skönhetsideal för femåringar var alldeles för tidigt.

Foto: Katja Kircher

Eftersom det har varit pandemi har dem 5-åriga flickan aldrig varit på förskola tidigare – och detta har inte varit något problem tills nu. Hon är rädd att dottern ska bli mobbad och få utstå elaka kommentarer av de andra barnen.

”Kusinerna kallade henne för massvis elaka namn”

Varför hennes rädsla dök upp först nu var på grund av att 5-åringens kusiner nyligen var på besök. I sitt anonyma inlägg skriver mamman att barnen hade varit elaka mot hennes dotter:

TRAGEDI 4-åringen försvann – hittad död i sin leksakslåda

”De kallade henne för massvis elaka namn. Och bara fem år gammal tycker min dotter redan att hon är ful. Jag är helt förkrossad, ingen borde - än mindre en femåring - borde tycka de är fula. Jag försäkrar min dotter om att hon är vacker och inte lyssnar på sina kusiner, men min dotter tror fortfarande att hon är ful”, skriver mamman i sitt anonyma inlägg på Reddit och fortsätter:

”Om en vecka börjar hon dagis, och jag vill verkligen inte att mobbningen ska bli värre där. Så igår tog jag det och började vaxa hennes ihopväxta ögonbryn. Jag formade dem inte eller, så. Jag rensade bara mitt i”, skriver mamman.

Hon berättar att efteråt var flickan "upprymd", samt kollade på sig själv i spegeln och kallade sig vacker.

Mamman och pappan hamnade i konflikt över vaxningen av dotterns ögonbryn.

Foto: FREDRIK PERSSON

Mamman: ”Jag såg till att påminna henne om att hon alltid är vacker”

"Det värmde mitt hjärta att se henne så säker på sig själv. Men jag såg till att påminna henne om att hon alltid är vacker”.

Men flickans pappa, till lika kvinnans make, kom hem blev han rasande. Han gillade inte alls att mamman hade rensat upp mellan ögonbrynen. Det blossade upp till en stor konflikt mellan föräldrarna framför barnet.

”Han sa att det var hemskt av mig att utsätta min femåriga dotter för skönhets ideal. Och att jag i så ung ålder pressar det på henne, – istället för att säga att hon är vacker som hon är”.

Pappan menade att ingen femåring borde vaxa sina ögonbryn. Att hon är vacker som hon är. Att om hon en dag vill vaxa sina ögonbryn får hon bestämma det själv, men att hon är alldeles för ung nu. Mamman förstod alla poänger pappan gjorde, men tyckte fortfarande att hon gjorde rätt.

”Jag förstår verkligen alla poäng han har gjort, men min dotter sa till mig att hon ville bli av med hennes ihopväxta ögonbryn. Och jag vill inte att hon skulle växa upp med mobbning – och sedan skylla på mig att jag kunde gjort något för att förhindrat det”.

Forumet svarade på mammans fråga: Hade för länge mustach …

Mamman vände sig till internetforumet Reddit för att rådfråga vem som egnetligen hade rätt. Många Reddit-användare blev rejält upprörd över hennes tilltag. Många andra berättade historier om sin egen hårväxt under uppväxten.

En person skrev:

”Som en kvinna som hade mustasch alldeles för länge, så tror jag inte din make förstår hur det är att ha hårväxt som kvinna.”

En annan person skriver att hennes bror ständigt gjorde narr av henne för sina ögonbryn:

”Under hela min uppväxt gjorde min bror narr av mig – och sa att jag hade ihopväxta ögonbryn. (Något jag inte hade.) Men en dag bestämde jag mig för att rensa mellan ögonbrynen själv, eftersom han höll på så. Än i dag är det en öm punkt för mig. Mobbning sätter sina spår. Jag är glad – och tror att du gjorde rätt så att din dotter slipper mobbningen”.

LÄS OCKSÅ: Modellens ben väger 45 kilo – får kritik på sociala medier: ”Amputera”

LÄS OCKSÅ: Flickan övergavs på grund av sjukdomen – gör superkarriär som modell

Foto: Åserud, Lise, David Zandén/Scandinav