cancer

Mamman trodde 14-åriga dottern hade växtvärk – var egentligen leukemi

Mamman trodde 14-åriga dottern hade växtvärk – var egentligen leukemi.

FOTO: SWNS
När 14-åriga Ruby kom hem med ömmande ben trodde hennes mamma att det var växtvärk – men det visade sig vara något MYCKET värre.
Lillebror Rio, 10, var den enda som kunde rädda sin systers liv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig
0:24

Efter reklamen: Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig

(0:24)

Slå på ljud

Fyrabarnsmamman Debra Cheige, 39, från Manchester återberättar hur dottern Ruby, 14, kom hem från skolan en dag i april 2022 med bensmärtor. Hon misstänkte att det bara rörde sig om klassisk växtvärk, men de åkte ändå in till akutmottagningen då värken aldrig försvann.

Röntgenbilderna visade att det inte fanns någon anledning att vara orolig. Som en säkerhetsåtgärd fick dottern stanna hemma resten av dagen, men senare på kvällen kollapsade hon i hemmet och fick återigen köras till sjukhuset.

Läkarna tog flera blodprover på Ruby och efter ungefär en timme fick den ensamstående mamman ett oroväckande besked. Ruby hade blodcancer, även kallat leukemi.

Mamma Debra med barnen Marley, 3, Rio, 10, och Ruby, 14. Hon har även Morgan, 20, sedan tidigare.

Mamma Debra med barnen Marley, 3, Rio, 10, och Ruby, 14. Hon har även Morgan, 20, sedan tidigare.

FOTO: SWNS

– Jag trodde aldrig att det här skulle hända mitt barn. Jag hade hört om leukemi men visste inte så mycket om det. Jag kunde inte ta in vad som höll på att hända oss, säger Debra till Metro.

Lillebror Rio blev superhjälte

Direkt sattes hon på kemoterapi i fyra månader, men det tog tyvärr inte död på alla cancerceller. En benmärgstransplantation skulle komma att krävas. Debras barn Morgan, 20, och Rio, 10, testades för att se om de kunde vara potentiella donatorer och det visade sig att den 10-åriga lillebrodern var en match.

Den 22 september genomfördes transplantationen och Rio blev stor hjälte.

Ruby, 14, från sjukhussängen.

Ruby, 14, från sjukhussängen.

FOTO: SWNS
Superhjälten Rio, 10.

Superhjälten Rio, 10.

FOTO: SWNS

– Vi satte oss ner och hade ett snack med Rio och sa att: ”Ruby behöver det för att överleva och vi behöver din hjälp”. Han sa att han ville göra det. Jag var överlycklig att han ville, samtidigt som jag var livrädd, berättar Debra.

– Att se två av sina barn sövas är obehagligt. Jag kan knappt beskriva det med ord. Men jag var samtidigt exalterad över att Rio var en match och kunde rädda sin systers liv, fortsätter hon.

Fick ligga på sjukhuset i flera veckor

10-åriga Rio säger:

– När mamma berättade att det fanns ett sätt för mig att rädda henne ville jag göra det. Därför sa jag ja till transplantationen. Jag är så glad att min syster Ruby är hemma igen och är sig själv igen.

Ruby och Rio.

Ruby och Rio.

FOTO: SWNS

Rubys kropp hade först svårt att ta emot Rios friska celler och hon tvingades vara kvar på sjukhuset i nio veckor för att återhämta sig. I april i år friskförklarades hon helt och hållet.

– Jag är ensamstående till fyra barn och var tvungen att säga upp mig från mitt jobb. Större delen av året bodde jag på sjukhuset och fick lämna mina andra tre barn hos min mamma, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker gå vidare efter det här och leva vårt liv.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN