Mamman har inte råd att köpa en säng till sin 2-åriga son: ”Pinsamt”

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
Mamman har inte råd att köpa en säng till sin 2-åriga son: ”Pinsamt”
När Lucys 2-åriga son Jacob växte ur sin tillfälliga resesäng visste hon om att hon inte skulle ha råd att köpa en ny säng till honom.
Trots lön och socialbidrag lever den ensamstående mamman på bristningsgränsen varje månad.
– Jag har inte de pengarna, säger hon till The Sun.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig
Barnets bus chockar mamman – får målarfärg över hela sig

Den ensamstående småbarnsmamman Lucy Kurkowska, 35, arbetar deltid och går på socialbidrag, men får det ändå inte riktigt att gå ihop i slutet av månaden. Det är ofta svårt för henne att ha råd med både räkningar och mat till sig och sin son Jacob, 2, så ibland har hon tvingats välja.

Varje månad tvingas hon betala över 9 000 kronor i elavgift och hon har inte ens råd att betala någon tv-licens. Men lyckligtvis har Lucy, som bor i Perth i Skottland, hittat ett sätt att få ekonomiskt stöd. Hon har vänt sig till The Buttons & Bows Baby Bank – en välgörenhetsorganisation som hjälper föräldrar med gratis förnödenheter.

– Det var pinsamt att vända sig dit till en början. Jag har alltid arbetat och varit självförsörjande. Jag har aldrig gått på bidrag innan jag blev gravid, säger hon till The Sun.

Jacob, 2, och Lucy, 35.
Jacob, 2, och Lucy, 35.

Hade inte råd med ny säng

– Jacob är lång och kraftig och han sov länge i en resesäng eftersom det fungerade bättre för honom. När han växte ur den i vintras började jag leta efter en riktig barnsäng åt honom. Det hade kostat över 2 500 kronor om man räknar med madrass och sovkläder. Men jag skulle aldrig kunna ha råd med det. Jag har inte de pengarna, fortsätter hon.

Annons

Hon är så tacksam för att några välvilliga främlingar nu har hjälpt henne att se till att hennes pojke nu kan sova tryggt samtidigt som Lucy har råd att värma upp lägenheten.

– Hela situationen är hjärtskärande, särskilt med tanke på att jag verkligen försöker göra allting rätt genom att arbeta och göra gott. Men jag lyckas inte. Det är chockerande, säger Lucy.

Sängen som Lucy och Jacob fått från The Buttons & Bows Baby Bank.
Sängen som Lucy och Jacob fått från The Buttons & Bows Baby Bank.

”Ingen dömer mig där”

Hon upptäckte The Buttons & Bows Baby Bank under tiden hon var gravid 2021. Sedan dess har hon gjort återbesök varje månad. Där kan hon få barnmat, leksaker och kläder vilket gör att hon sparar 600-1 300 kronor varje månad. Hon är så tacksam att personalen där inte dömer henne.

– De tillåter mig att ta för mig så mycket jag behöver. De vet vad jag går igenom och att det inte är självvalt för mig att vara i den här situationen. Ingen dömer mig och alla vill gärna prata med mig. När Jacob föddes använde jag alla mina pengar för att köpa saker. Men jag behövde inte allting märkte jag till slut, så jag har donerat tillbaka dem till ”bebisbanken”, säger Lucy.

Annons

– Om inte det stället hade funnits hade jag varje månad tvingats välja mellan att ge min son mat eller att betala för elen, avslutar hon.

FOTO: Privat

Annons