intressant om hälsan

Mamma Lydias upptäckt – barnen saknade hennes dna: ”Burit dem i magen”

Mamma Lydias upptäckt – hennes barn saknade hennes dna: ”Burit dem i magen”

Foto: YOUTUBE
Lydias Fairchild enorma chock – när hennes dna inte stämde med hennes barn. Läget blev såpass allvarligt att polisen kopplades in.
– Jag visste att jag hade burit dem i magen, och jag visste att jag hade fött dem, säger Lydia enligt Femina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ramlar i skidliften – förvandlas till mänskligt bowlingklot
0:28

Efter reklamen: Ramlar i skidliften – förvandlas till mänskligt bowlingklot

(0:28)

Slå på ljud

2006 höll den amerikanska trebarnsmamman Lydia Fairchild liv att vändas upp- och ner. Mamman, som bodde i den amerikanska delstaten Washington, behövde söka bidrag för att kunna ta hand om sina barn. Under en tid hade mamman hade haft det ekonomiskt svårt.

För att få bidrag krävde delstaten att Lydia Fairchild skulle ta ett dna-prov, för att bevisa att barnen var hennes. Ett mindre problem och mamman skickade in provet till delstaten. Men svaret hon fick tillbaka skulle få hennes värld att rämna.

För svaret var negativt. Till alla hennes tre barn.

– Jag visste att jag hade burit dem i magen, och jag visste att jag hade fött dem. Det fanns inga tvivel hos mig, berättar mamman i en dokumentär.

Lydia Fairchild höll på att förlora sina barn – när hennes dna inte matchade med sina barns.

Foto: YOUTUBE

”Dna är 100 procent idiotsäkert”

Men det skulle bli värre. Eftersom myndigheterna nu upptäckt att hon saknade bevis för att barnen skulle vara hennes – så startades det en utredning om hennes vårdnad till barnen. Trots att till och med läkare som varit med på hennes förlossning vittnat om att barnen var hennes.

– Dna är 100 procent idiotsäkert och ljuger inte, fick Lydia höra från en person på socialtjänsten.

Men Lydia Fairchilds räddning kom – men från väldigt oväntat håll. Mammans räddning kom på andra sidan USA, från Boston. För där fanns det en kvinna som heter Karen Keegan som behövde en njurtransplantation.

Gjorde en medicinsk upptäckt

På sjukhuset testades Karen Keegans barn om de kunde vara en passande donator. Men då gjordes samma upptäckt – hon hade inte heller samma dna som sina barn.

Det gjorde att sjukhuset gjorde ytterligare tester och upptäckte att Karen Keegan delade dna med sina barn, om man testade hennes sköldkörtel. Det skulle visa sig att både Karen Keegan och Lydia Fairchild led av samma mystiska fenomen – så kallad chimärism.

Anledningen till det medicinska fenomenet var att både Karen Keegan och Lydia Fairchild var tvåäggstvillingar när de var foster. Men under fosterutvecklingen så fick kvinnorna sin ”tvillings” dna. Kvinnorna bar på alltså två olika sorters dna. Så när deras ägg befruktades, så fick barnen äggets dna.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

När Karen Keegans fall upptäcktes, så kunde man snart undersöka Lydia Fairchild. Då upptäcktes det att båda kvinnorna hade samma medicinska fenomen.

– Jag hade antagligen inte haft mina barn i dag om de inte hade upptäckt Karens situation, sa Lydia.

Foto: YOUTUBE

FRÅN FÖRSTASIDAN