Mamma Lisa har Downs syndrom – så uppfostrar hon sonen Nic

Mamma Lisa har Downs syndrom – så uppfostrar hon sonen

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EN dök upp på pojke med Down syndroms kalas – mamma i tårar: "han blir utfryst"
0:59

Efter reklamen: EN dök upp på pojke med Down syndroms kalas – mamma i tårar: "han blir utfryst"

(0:59)

Slå på ljud

För 28 år sedan hade Patti White och hennes nyblivna make Norm börjat vänja sig vid sin nya vardag – nämligen ett tomt hus efter att alla barn flyttat ut.

Vad de inte visste var att det skulle förändras mycket snart.

– Jag kollade av min telefonsvarare på jobbet och det var ett meddelande från Lisa som sa, ”hej mamma, jag ville bara ringa för att säga att du kommer bli mormor”, berättar Patti för Today.

Var rädd för att maken skulle lämna

Beskedet att man ska bli mormor är stort för de flesta. Men när Patti White fick höra nyheten förstod hon att hennes liv skulle förändras totalt. Hennes dotter Lisa Newtop är född med Downs syndrom och skulle inte klara av att ta hand om en liten bebis själv, då hon bodde en timme bort på ett serviceboende.

Patti ville inte att dottern Lisa skulle behöva adoptera bort barnet och ville hjälpa till att ta hand om sitt barnbarn. Samtidigt var hon rädd för att maken Norm skulle lämna henne om hon gjorde det.

– Det här var mer än han hade signat upp sig på. Men fyra dagar senare kollade han på mig och sa ”vad du än bestämmer dig för att göra så kommer jag finnas där för dig”, säger Patti White.

Dock tog inte alla nyheten om Lisas bebislycka lika bra som Norm. Både vänner och vissa familjemedlemmar sa upp kotakten med Patti och Lisa eftersom de var oroliga för hur det skulle gå med bebisen.

Mamma Pattis fina gest

Trots motgångarna och åsikterna från vänner och familj så ville mamma Patti att dottern skulle få så bra hjälp det gick få att förbereda sig inför både graviditet och förlossning och skaffade bland annat en doula för att hjälpa Lisa.

1996 den 10 februari så föddes Lisas son Nic, som också har Downs syndrom. Efter födseln flyttade Lisa, Nic och även Nics pappa alla till samma stad som Patti och maken.

Enligt Patti så har moderskapet fallit sig naturligt för Lisa samtidigt som hon har fått kämpa lite med vissa delar.

– De svåraste för Lisa är att hon är väldigt känslig, och när Nic grät antog hon att han hade ont och kände ansvar. Hon kunde inte ta in att bebisar gråter, ofta utan anledning.

Fina bandet – trots tragiska förlusten

Efter flytten hjälpte mamma Patti dottern Lisa mycket med bebisen och anställde även hjälp för att både Lisa och Nic skulle få det så bra som det gick.

När Nic blev lite äldre så flyttade han till Patti, medan Lisa bor i en lägenhet i närheten. Dessvärre förlorade Nic sin pappa redan som 5-åring och Norm som var som en pappa för honom gick tragiskt bort 2021. Men i dag kallar han både Lisa och Patti för sina mammor.

– Jag är lyckligt lottad för jag har två mammor, säger Nic.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN