spanien

Mallorca vill förbjuda utländska bostadsköpare – skapar spökbyar

Mallorca hamn och hus.

FOTO: TT
De Baleariska öarna vill förbjuda utländska bostadsköpare.
Detta eftersom det bland annat trissar upp priserna för lokalbefolkningen.
Bostadspriserna på Mallorca är bland de dyrast i hela Spanien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Parets semestervideo blir väldigt blöt...
0:21

Efter reklamen: Parets semestervideo blir väldigt blöt...

(0:21)

Slå på ljud

Till den Baleariska ögruppen hör bland annat de populära resemålen Mallorca, Menorca och Ibiza. Och trots att turismen kan ge rejält med klirr i kassan för Spanien vädjar nu regionens vice president Juan Pedro Yllanes om att sätta stopp för turisterna, rapporterar The Guardian.

Turisterna i fråga är de som köper semesterbostäder på öarna. Anledningen? De utländska bostadsköparna trissar upp priserna till nivåer som lokalbefolkningen inte kan matcha.

Vice presidentens vädjan är dock ingen enkel sak att ta itu med. Ett sådant beslut går nämligen emot EU:s regler om fri rörlighet inom EU.

Dyra bostäder och ”spökbyar”

Under 2022 stod de utländska köparna för 39 procent av alla bostadsköp på Balearerna. De utländska bostadsspekulanterna gör det både svårt för lokalbefolkningen att ta sig in på bostadsmarknaden, men det resulterar även i ”spökbyar” med tomma hus, enligt de lokala myndigheterna.

Regionen efterfrågar att den spanska regeringen klassar ögruppen som ett ”stressat område”. Det innebär att hyror eller räntebetalningar för bostadslån överstiger 30 procent av genomsnittslönerna på öarna.

Priserna på bostäder på öarna Mallorca och Formentera tillhör de dyraste i hela Spanien.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN