Maggan har skulder på över 600 000 kronor: ”Varför gjorde jag det?”

Magdalena och Maggan.

FOTO: TV3

I veckans avsnitt av Lyxfällan åker Magdalena till Skåne för att hjälpa Maggan, 55, som inte kan låta bli att handla – trots att hon inte har några pengar och skulder på över 600 000 kronor.
– Man ska vara glad om man får mat på bordet, säger hon i Lyxfällan.

Lyxfällan del 2 "Köpte en dammsugare för 32 000 kr"
0:29

Efter reklamen: Lyxfällan del 2 "Köpte en dammsugare för 32 000 kr"

(0:29)

Slå på ljud

Trots tidigare skuldsanering har Maggan, 55, inte lärt sig av sina misstag och söker sig till Lyxfällan för hjälp i veckans program. Programledaren Magdalena Kowalczyk åker till Skåne för att reda ut hennes ekonomi och hoppas att det blir sista gången hon hamnar i denna situation.

Maggan handlar för pengar hon inte har och tar lån för att betala sina räkningar. Det går ut över familjen och nu har till och med sönerna tröttnat på hennes köpbeteende. Hon har tvingats sälja sin husvagn och sin bil, men tampas fortfarande med ett växande skuldberg.

"Århundradets spontanköp"

Maggans stora bekymmer är hennes impulsiva sida och att hon handlar för pengar hon inte har. I avsnittet visar hon upp ett av alla köp hon gjort rent impulsivt – en vattendammsugare för 32 000 kronor.

– Det känns bra när man kan ta de här sms-lånen. Man blir ju glad för varje gång man får ett ja – när man har blivit beviljad. Men sen så får man ångest och tänker "varför gjorde jag det?", berättar Maggan.

Maggan framför budgettavlan.

Maggans dyraste spontanköp är vattendammsugaren med en prislapp på 32 000 kronor.

FOTO: TV3

När Magdalena besöker Maggans hem kallar hon det för "århundradets spontanköp" och det visar sig att shopaholicen inte ens använder dammsugaren.

Maggan har så dålig koll på sin ekonomi att hon inte vet hur mycket pengar hon går back varje månad. Hon gissar på 10 000 kronor, men Maggan visar henne andra siffror vid budgettavlan. Verkligheten är att hon går 16 700 kronor minus varje månad. Hennes totala skuld uppgår till 645 935 kronor.

– Det hade jag kunnat få ett hus för, säger en förtvivlad Maggan.

"Inte måste!"

Maggan sätter sig ned för en session med livscoachen Philip Diab för att få rätsida på sitt oacceptabla beteende. Hon berättar att det som behöver ändras är att hon tänker igenom sina beslut fler gånger och Philip ställer då frågan, "kan du det?" vilket Maggan svarar att det måste hon kunna – något som Philip reagerar på. Just ordet "måste".

– Gå bort från att du inte kan, att du inte ska eller måste – säg istället "jag vill inte köpa mer." Att äga det: "Jag vill inte!", säger livscoachen.

Maggan läser sönernas brev.

Maggans söner har skrivit ett känslosamt brev till sin mamma som Maggan läser upp.

FOTO: TV3

Sönerna har fått nog

Förutom Maggans djur är henens två söner det viktigaste i hennes liv. Magdalena ringer upp sonen Kenny som känner frustration och irritation för sin mammas ekonomiska situation.

– Det är väldigt jobbigt, för det går inte bra alls. Min pappa blev medsökande på ett lån, min bror blev medsökande på ett annat lån och jag blev medsökande till ett annat lån. Om hon nu får sitta på golvet och titta på tv skiter jag i, bara hon får ordning på ekonomin, säger sonen Kenny som tröttnat på det ekonomiska trasslet.

Maggan blir väldigt känslosam när hon senare i programmet får läsa ett brev som sönerna skrivit till henne.

Lyxfällan sänds tisdag 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

FOTO: TV3

FRÅN FÖRSTASIDAN