Magdalena Eriksson skarpa svar – efter attackerna: ”Onaturlig”

22 jul, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Magdalena Eriksson skarpa svar – efter attackerna
Magdalena Eriksson berättar om hatet hon fått efter att hon öppnade upp om att hon var tillsammans med den danska landslagsspelaren Pernille Hader.
– Det kommer kommentarer om att min sexualitet är onaturlig, säger hon till Expressen.
Annons
Svenska damfotbollslandslaget – här är EM-truppen 2022
Svenska damfotbollslandslaget – här är EM-truppen 2022

Under fredagskvällen är det dags för det svenska damlandslaget att möta Belgien i EM-kvartsfinalen. Inför matchen peppas landslagsspelarna med hyllningar och hejarop. Men så har det inte alltid sett ut. Tvärt om så har landslagsspelarna tvingats utstå en hel del hat.

Den svenska landslagsspelaren Magdalena Eriksson, 28, berättar nu öppet om hatet hon fått på grund av sin sexualitet. För Expressen berättar landslagspelaren, som är öppet homosexuell, att allt förvärrades när hennes relation med den danska landslagsspelaren Pernille Hader, 29, blev uppmärksammad.

– Det har funnits där konstant sedan 2019 då jag och Pernille blev väldigt profilerade som par, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag upplever att det har varit 90 procent positiva kommentarer, tio procent homofobiska. På ett sätt är det sjukt, men då tänker man att det är okej. Att ”bara” tio procent är negativa. Det är oerhört tråkigt att det ska vara så.

Annons

”Min sexualitet är onaturlig”

Ofta attackeras Magdalena Eriksson sexualitet i kommentarsfältet på sociala medier.

– Det kommer kommentarer om att min sexualitet är onaturlig, att den är emot någon typ av religion och sådana saker.

Men Magdalena Eriksson är inte ensam om att få hatiska kommentarer. Även målvakten Hedvig Lindahl, 39, som haft en lång landslagskarriär, berättar om hot och hat hon har fått ta emot.

– För mig vad det jättejobbigt i början, men sedan kunde jag ta ett steg tillbaka och inse att det bara är folk som beter sig illa. Man borde inte skriva något på sociala medier som man inte kan stå för här, säger Lindahl och fortsätter:

– Kritik är en grej att få, ibland förtjänar man det. Men när det kommer till hot så är det inte okej, och då måste man reagera på det och där är förbundet väldigt tydliga med att vi måste rapportera och polisanmäla.

Foto: TT

Annons