Magdalena Anderssons städfirma saknade avtal – anlitat i flera år

Statsministerns städfirma saknade kollektivavtal. Arkivbild till vänster.

Foto: TT
Statsminister Magdalena Andersson har hamnat i blåsväder – efter att en städfirma utlöste ett alarm i hennes privata bostad.
En efterlyst ung kvinna, utan uppehållstillstånd, togs av polis i anslutning till den privata bostaden.
Nu har uppgifter framkommit att städfirman helt saknade kollektivavtal.
– Inget kollektivavtal, meddelar firmans vd Expressen.

Den 21 december utlöste en städfirma ett larm i statsministerns privata bostad i Nacka. Polisen var snabbt på plats – och tog då in en ung kvinna i 25-års åldern från Nicaragua. Hon uppges vara efterlyst och sakna uppehållstillstånd i Sverige.

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger till Göteborgs-Posten att hon anlitat städfirman ”i flera år”. Hon har tidigare berättat att hon frågat städpersonalen om kollektivavtal – där de har svarat jakande. Men det visar sig nu inte stämma.

Magdalena Andersson anlitade städfirma – utan kollektivavtal.

Foto: Kenzo Tribouillard

Städfirman saknar kollektivavtal: ”Inget kollektivavtal”

Enligt städfirmans vd saknar de anställda kollektivavtal helt, när Expressen ställer frågan.

– Nej. Det är inget kollektivavtal, säger firmans vd till tidningen.

Magdalena Andersson säger sig ha letat efter ett bolag med kollektivavtal. Statsministern berättar för Göteborgs-Posten att hon anlitat firman i flera år.

Magdalena Andersson har anlitat städfirman i flera år. Hon säger sig alltid ha betalat vitt och att hon frågat personalen om de haft kollektivavtal. Något städfirmans vd dementerar. Arkivbild.

Foto: Hussein El-alawi/Sydsvenskan/TT

– Vi har anlitat den här firman under flera år. Jag har naturligtvis alltid betalat vitt och jag frågade när jag anlitade dem om de har kollektivavtal. Jag ringde ett stort antal firmor innan jag hittade en som hade kollektivavtal.

– Nu har de inte kollektivavtal, det har jag fått reda på nu, säger Magdalena Andersson.

Exklusivt
Matpriserna ökar chockartat – så mycket dyrare blir det för dig

Unga kvinnan är dömd för stöld

Statsministern säger i intervjun att hon råkat ut för en ”oseriös aktör”.

Den unga kvinnan utan uppehållstillstånd befann sig inte i huset, enligt städfirmans vd. Utan togs av polis utanför huset. Polisen fick larm om inbrott och åkte snabbt till statsministerns bostad. Den unga kvinnan har tidigare dömts för stöld på Åhléns city i Stockholm. Hon är nu överlämnad till Migrationsverket.

– Det har kommit in som ett pågående inbrott där. Sedan har man kontrollerat en person och då har det visat sig att personen har ett avvisningsbeslut, säger stationsbefäl vid polisen i Nacka, Tommy Kalenius.

Försvarsminister Peter Hultqvist är kritisk mot Säpo.

Foto: Anders Wiklund/TT

Städskandalen har väckt stark kritik

Många har nu riktat väckt stark kritik mot Magdalena Andersson – och mot Säpo. Till Expressen meddelar Säkerhetspolisen, som ansvarar för statsministerns säkerhet, att de inte kontrollerar personer som utför uppdrag åt sina skyddspersoner.

”Vårt ansvar för centrala statsledningen är att bedöma hotbild mot våra skyddspersoner och att sätta in skyddsåtgärder utifrån det. När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna”, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Ett uttalande som fått många att reagera. En av dem är försvarsminister Peter Hultqvist.

– Jag skulle inte ha valt att uttrycka mig på det sättet, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Göran Greider bryter tystnaden om nya svåra hälsokampen

Göran Greider: ”Vi har ett skuggsamhälle”

Säpo meddelar nu att de ska se över sina rutiner.

– Beträffande den händelse som rapporterats om i media, så omhändertar Säkerhetspolisen givetvis den utifrån faktiska omständigheter. Vi kommer också att se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med, säger Charlotte von Essen, säkerhetspolischef vid Säpo till Aftonbladet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men Magdalena Andersson har även fått kritik för att hon använt sig av städfirma utan kollektivavtal. Den S-märkta profilen Göran Greider säger till Svenska Dagbladet att det finns ett stort skuggsamhälle i Sverige – och att statsministern borde ha ”kollat bättre”.

– Vi har ett skuggsamhälle, som varken myndigheter eller andra har koll på, som växer hela tiden. Många servicejobb befolkas av papperslösa som exploateras hänsynslöst av skrupelfria företagare. Det är så både i byggbranschen och i servicebranschen.

Statsminister Magdalena Andersson meddelar att hon aldrig kommenterar sin säkerhet, men att hon nu har avslutat alla kontakter med firman.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister – igen

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson svåra val – ledarens okända förflutna

Foto: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet, Hussein El-alawi/Sydsvenskan/TT

SENASTE NYTT!