magdalena andersson

Magdalena Anderssons avslöjande – efterfestade med programledaren

Magdalena Anderssons avslöjande – efterfestade med programledaren

Foto: TT
Magdalena Anderssons oväntade avslöjande – efterfestade med folkkäre programledaren.
– Mitt claim to fame, säger S-ledaren och skrattar podcasten Värvet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"
0:37

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"

(0:37)

Slå på ljud

Magdalena Andersson, 55, har haft ett tufft 2022. S-ledaren hade precis hunnit kliva in i rollen som statsminister för Sverige – som första kvinna någonsin – när Vladimir Putin, 70, valde att aggressivt försöka ta över hela Ukraina.

Efter den 24 februari blev stämningen i Europa, om inte i världen, betydligt mörkare. Magdalena Andersson fick axla en tung uppgift från sin företrädare Stefan Löfven, 65.

Magdalena Andersson fick ett tufft 2022

Med stadig hand klippte Magdalena Andersson närmare 100 år av neutralitetspolitik – och svängde skutan Svea mot att bli medlemmar i NATO.

– Det är 100 år av alliansfrihet som vi ändrar. Så det är stort. Att jag gick in i politiken, blev minister eller till och med statsminister för ta in Sverige i NATO? Verkligen inte. Å andra sidan har statsministern det yttersta ansvaret. Då får man göra det som krävs, säger Magdalena Andersson i podcasten Värvet.

– Fredrik Reinfeldt sa alltid att han ville gå med i NATO. Men bara om S och Finland ville gå med. Så vår diskussion förändrades snabbt när Finland ville gå med, säger Andersson om tiden.

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även hemma i Sverige påverkas alla av kriget i form av ökade elräkningar och orolig världsekonomi. Det var nog inte en helt lätt tid att vara statsminister i Sverige. Sen kom riksdagsvalet – och Ulf Kristersson, 58, vann.

Avslöjar efterfesten – med folkkära programledaren

I podcasten Värvet berättar Magdalena Andersson om tiden. I podcasten berättar den tidigare statsministern om den omtumlande tiden, men ger även programledaren Kristoffer Triumf och lyssnarna inblick i sitt liv innan politiken.

Andersson har fler högskolepoäng än de flesta. Hon pluggade på Handelshögskolan i Stockholm, men även gjort terminer på det omsusade amerikanska universitetet Harvard. Hon träffade även sin make under studierna, Richard Friberg, 56. Magdalena Andersson var djupt engagerad i S-klubben på Handelshögskolan – men hon passade även på att festa.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

En oväntad person, som Magdalena Andersson avslöjar att hon festat med, var den dåvarande handelsstudenten, men numera mer känd för folkkära tv-program som På Spåret, Kristian Luuk, 56.

– Han var på efterfest med oss en gång! utropar den tidigare statsministern i podcasten, när Kristoffer Triumf räknar upp andra kända handelsstudenter.

– Claime to fame, jag mötte Lassie, säger Magdalena Andersson och skrattar.

Kristian Luuk, 56.

Foto: Karin Törnblom/TT

Foto: TT/Akriv

FRÅN FÖRSTASIDAN