politik

Magdalena Anderssons ilska efter miljonavslöjandet: ”För jävligt”

Skärgårdstomter som har köpts av en friskolekoncern och Magdalena Andersson till höger.

FOTO: SVT/TT
Skolpengar har använts för att köpa en våffelstuga i Åre och flera skärgårdstomter – vilket får Magdalena Andersson att se rött.
Hon riktar nu skarp kritik mot friskolekoncernen.
– Det är för jävligt, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson
0:35

Efter reklamen: Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson

(0:35)

Slå på ljud

Skolkoncernen Watma köpte en våffelstuga i Åre för 5,2 miljoner via dotterbolaget Nordic Leisure, visar en granskning som SVT har gjort. Miljonköpet gjordes med koncernbidrag som skulle ha använts till skolverksamhet.

Våffelstugan som skolkoncernen Watma har köpt för pengar som skulle ha använts till skolverksamhet.

Totalt har 20 miljoner kronor från utbildningsverksamheten gått till moderbolaget de senaste tre åren. En del av pengarna har sedan gått vidare till Nordic Leisure.

Blidö i Stockholms skärgård där skolkoncernen Raoul Wallenbergsskolorna har köpt tomter.

Även Raoul Wallenbergsskolorna som drivs i bolaget Almwik har granskats. Där visar det sig att ägaren Per Egon Johansson har låtit skolkoncernen köpa tomter av honom själv för 3 miljoner kronor på Blidö i Stockholms skärgård.

Magdalena Anderssons ilska: ”Systemet är sjukt”

Avslöjandet får nu Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att ilskna till.

– Jag hörde att skolministern tyckte det här var tveksamt. Jag skulle använda ett helt annat uttryck: det är för jävligt, säger hon.

– Systemet är sjukt. Inget annat land i världen har det på det här sättet. Vi ska inte ha det på det här sättet. De pengar vi betalar i skatt ska gå till elever, lärare. Det ska inte gå till redan rika ägare, säger Magdalena Andersson.

När hon får frågan vad hon och Socialdemokraterna har gjort i frågan svarar hon:

– Vi har ju i regeringsställning tagit fram förslag både om att begränsa vinstuttaget så att man inte ska kunna plocka ut hur mycket som helst, och att friskolor inte ska få betalt för uppgifter som de inte har. Men där kan jag konstatera att riksdagsledamöterna från SD, M, KD, L och C har röstat ner de här förslagen, säger Magdalena Andersson.

FOTO: SVT/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN