Magdalena Anderssons hemliga liv med maken och barnen

14 sep, 2021 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Magdalena Andersson, Richard Friberg.
Magdalena Andersson beskriver sin make som en ”match made in heaven”.
Magdalena Anderson är favorittippad att ta över efter Löfven.
Men vem är hon – bakom rollen som finansminster?
I en intervju med Svensk Dam avslöjar kvinnan som spås bli Sveriges första kvinnliga statsminister hur hon träffade sin make.
– Richard är min själsfrände, säger Magdalena Andersson.
Annons
Här dansar Magdalena Andersson in som ny S-ledare till Avicii
Här dansar Magdalena Andersson in som ny S-ledare till Avicii

I slutet av augusti släppte statsminister Stefan Löfven (S) bomben.

Under sitt sommartal i Runö, Åkersberga, meddelade mannen som lett Sverige i 7 år, att han kommer avgå under socialdemokraternas partikongress i november. Snabbt började spekulationerna om vem kommer bli hans efterträdare – och Sveriges statsminister. Ur stridsröken började snart ett namn framträda som möjlig efterträdare.

Magdalena Andersson (S) är enligt flera experter det hetaste namnet. Hon har nominerats av flera stora distrikt inom partiet. De två största S-distrikten, Skåne och Stockholm, har nominerat henne till partiordförande, likväl ungdomsförbundet SSU.

Enligt SVT har finansministern säkrat en majoritet av kongressens ombud i november.

Magdalena Andersson.
Stefan Löfven meddelade sin avgång under sitt sommartal i augusti. I november ska socialdemokraterna ha kongress – och välja nästa partiledare. Magdalena Andersson spås bli Sveriges nästa statsminister. Då skulle hon bli den första kvinna som tillträder på den posten någonsin i Sverige.

Bilden om vem som kommer leda Sverige efter Stefan Löfven blir allt tydligare.

Men vem är personen bakom den strama finansministerrollen – som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister?

Annons

”Vi har inte haft en sådan här stor ekonomisk kris sedan andra världskriget”

I en intervju med Svensk dam från i april i år berättar Magdalena Andersson, 54, om maken, barnen och hur det är att åldras – samtidigt som hon bär en tung uppgift på sina axlar.

För veckotidningen berättar om hur hennes vardag ser ut, efter en hård mandatperiod med flera kriser.

– Det har varit väldigt arbetsintensivt! Jag har tänkt på jobbet när jag somnat och när jag har vaknat. Vi har gjort nio ändringsbudgetar och gjort historiskt stora krispaket under våren. Vi har inte haft en sådan här stor ekonomisk kris sedan andra världskriget. Det är en helt unik situation, säger finansminister Magdalena Andersson till Svensk dam.

Finansminister Magdalena Andersson har ett gediget cv. Hon utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan. Sedan skulle det bli terminer på Harvard University, samt ett gästspel på Institute for advanced studies, i den österrikiska huvudstaden, Wien.

Magdalena Andersson, Göran Persson.
Göran Persson värvade Magdalena Andersson som sakkunnig. Något som gjorde att Magdalena Andersson inte avslutade sin forskarutbildning inom nationalekonomi. Men finansministern har studerat både till civilekonom och gjort ett par terminer på Harvard och på ett universitet i Wien.

Handplockad av Göran Persson

Sedan började Magdalena Andersson en forskarutbildning inom nationalekonomi, vid Handelshögskolan. En utbildning hon inte avslutade, istället blev hon värvad som sakkunnig hos Göran Persson (S).

Annons

En statsminister som gjort en liknande karriär som Magdalena Andersson, som först började som finansminister för att slutligen leda landet.

Efter sin tid hos Göran Persson arbetade Magdalena Andersson som statssekreterare för Finansdepartementet – och även som överdirektör för Skatteverket. 2014 blev Magdalena Andersson finansminister för Sverige i Stefan Löfvens första regering. Hon har ett cv och erfarenhet som få politiker i Sverige slår.

Magdalena Andersson, som är från Uppsala från början, bor i dag i Nacka, en kranskommun till Stockholm. Hon är gift med Richard Friberg, 54, professor i nationalekonomi.

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg.
Magdalena Andersson och maken Richard Friberg träffades under studietiden på Handelshögskolan i Stockholm. De gifte sig 1997 vid en bygdegård i Uppsala.

Richard och Magdalena är en ”match made in heaven”

Paret träffades under Magdalena Anderssons studietid under 90-talet, när de båda pluggade ekonom i Stockholm. De skulle snabbt fatta tycke för varandra. Magdalena Andersson och Richard Friberg gifte sig 1997 vid en bygdegård i närheten till Uppsala.

Annons

För Svensk dam berättar finansministern att de två är en ”match made in heaven”. Båda älskar naturen och att paddla kajak, enligt tidningen.

De är ett av Sveriges mäktigaste finans-par, helt enkelt. För Svensk dam berättar Magdalena Andersson att maken Richard Friberg är hennes främsta bollplank.

Tillsammans har de två barn. En 21-årig son, som verkar ha följt föräldrarnas fotspår, för han pluggar ekonomi. Deras andra barn, den 19-åriga dottern ville plugga och ge sig ut i världen för att tågluffa. Något som coronapandemin satte stopp för. Istället pluggar hon nu en termin franska.

Under barnens uppväxt delade Richard Friberg och Magdalena Andersson helt på föräldraledigheten.

– Familjen är en trygg och rolig plats. När jag var yngre förstod jag inte hur fantastiskt roligt det är att ha barn, men jag älskar verkligen att umgås med dem, att ha våra middagsdiskussioner, gå långa skogspromenader eller bara kolla på Rapport tillsammans, säger Magdalena Andersson till Svensk dam.

Annons

Finansministern visar även upp bilder på sina kajakpaddling på sitt Instagram-konto. En aktivitet hon brukar avnjuta tillsammans med maken Richard Friberg.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT, Jessica Gow/TT, INSTAGRAM

Annons