Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister – igen

Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister – igen

Magdalena Andersson är vald till Sveriges statsminister – igen.
Men hennes start var tuff, hon blev inte enbart Sveriges första kvinnliga statsminister, utan även Sveriges kortast sittande.
Här är spelet bakom den kaotiska situationen i Riksdagen.
Magdalena Andersson (S) vald till statsminister – igen
Slå på ljud

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skrev historia förra veckan när hon som första kvinna röstades fram som Sveriges nya statsminister. Men Magdalena Andersson skulle även bli Sveriges kortast sittande statsminster.

Nu väljs Magdalena Andersson (S) återigen till statsminister. Här är förklaringen varför allting är så rörigt i riksdagen.

”Superonsdagen” blev kaotisk. Sveriges första kvinnliga statsminister fick sitta i korta sju timmar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Spelet bakom ”Superonsdagen”

– Det som aldrig funnits när jag växte upp kommer för min dotter att bli en självklarhet, sa Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar i ett tal som rörde Magdalena Andersson till tårar.

Men glädjen uteblev och överskuggades i stället av ett politiskt kaos. Annie Lööf Centerpartiet meddelade redan på tidigt onsdagsmorgonen att partiet inte tänkte rösta på regeringens budget, med motiveringen att den var för långt till vänster. Något som fick Miljöpartiet att gå i taket.

Statsministern blev vänster – men budgeten höger

I stället vann oppositionens budget, som tagits fram av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, eftersom Centerpartiet valde att rösta på sitt eget budgetalternativ.

– Samma dag som som det historiska beskedet kommer att Sverige kommer att få en kvinnlig statsminister kommer Sverige också att få en budget som delvis styrs av ett högerpopulistiskt parti, sa Miljöpartiets Märta Stenevi.

Strax efter att regeringens budget föll, valde Miljöpartiet att avgå från regeringen. I sin tur ledde det till att Magdalena Andersson tvingades att avgå – bara sju timmar efter att hon valdes.

Magdalena Andersson blir statsminister – igen.

Erik Simander/TT

Talmannen röt ifrån mot Miljöpartiet

Talmannen Andreas Norlén var inte nöjd med partiernas röriga besked under den numera så kallade ”Superonsdagen”. Internationella medier runt om i världen uppmärksammade kalabaliken i den svenska riksdagen, något Hänt har skrivit om tidigare.

Under en presskonferens på torsdagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han återigen nu skulle nominera Magdalena Andersson till statsminister på måndag – men denna gång utan Miljöpartiet i regeringen.

Talmannen gav även svidande kritik till Miljöparitet att de inte meddelat honom att de skulle hoppa av samarbetet om budgeten föll.

Talmannen Andreas Norlén gav Miljöparitet svidande kritik. ”Borde lyfts fram till mig”, sa han i torsdags.

Foto: Jessica Gow/TT

– Jag tror att det faktum att riksdagen valde en statsminister på morgonen som sju timmar senare avgår verkar obegripligt för svenska folket, sa Andreas Norlén enligt SVT.

– Så här i efterhand borde jag ha tydligare ställt frågan till Miljöpartiet. Men det här var så pass viktigt villkor att det borde ha lyfts fram till mig, fortsatte talmannen under presskonferensen.

I dag, måndag den 29 november, valdes Magdalena Andersson återigen till Sveriges statsminister – för andra gången på fem dagar. Denna gång kommer endast Socialdemokraterna sitta i regeringen med stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Magdalena Andersson kommer ha skifteskonselj med kungen Carl XVI Gustaf – och bli då formellt statsminister. Stefan Löfven kommer då avgå som statsminister i övergångsregeringen.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons son Björn Friberg ryter ifrån mot kritikerna

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson svåra val – ledarens okända förflutna

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN