Magdalena Andersson svåra val – partiledarens okända förflutna

Magdalena Andersson svåra val – partiledarens okända förflutna

Magdalena Andersson är en hårsmån från att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Men det finns hot på horisonten.
Två politiska tungviktare kan sätta käppar i hjulet för statsminister Andersson – nämligen partiledarna Annie Lööf och Nooshi Dadgostar.
Här dansar Magdalena Andersson in som ny S-ledare till Avicii
Slå på ljud

I torsdags förra veckan valde Socialdemokraterna sin elfte partiledare – och andra kvinna någonsin. Magdalena Andersson tar över ordförandeklubban för Socialdemokraterna, efter Stefan Löfven, som suttit elva år som partiledare – varav sju som statsminister. En händelse som kan gå till historien.

För Stefan Löfven avgår inte enbart som partiledare – utan han kommer även att avgå som statsminister. Vilket betyder att Magdalena Andersson, 54, kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, utan att folk har gått till valurnorna.

Extremt svårflörtad riksdag

Men först måste riksdagen acceptera henne som statsminister. En uppgift som inte kommer bli lätt – för allt kan nämligen avgöras med en röst.

Oppositionen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, samlar nämligen nu 174 mandat, av 349. De kommer alla rösta mot Magdalena Andersson, men det räcker inte. För att fälla en statsminister i Sverige behövs 175 röster, eller fler. En röst avgör.

Oppositionen behöver alltså endast ett mandat till för att fälla Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminster.

Vem som blir Sveriges statsminister eller inte, balanserar alltså på en knivsegg.

Magdalena Andersson valdes till partiledare för socialdemokraterna i i torsdags förra veckan.

Adam Ihse/TT

En massa bråkiga barn

Det är här de andra partierna i riksdagen blir extra viktiga för Magdalena Andersson. Nämligen Miljöparitet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Tillsammans med rösterna från dessa partier kommer Magdalena Andersson kunna bli statsminister.

Men det här kommer inte heller bli en dans på rosor. För dessa partier ställer krav för att rösta för, eller för att lägga ner sina röster – krav som ofta går emot varandra.

Sandlådans alla spelare

Först ut som ett problembarn för Magdalena Andersson är socialdemokraternas samarbetsparti i regering, nämligen Miljöpartiet. Socialdemokraterna måste först komma överens med Miljöpartiet i regeringen – innan de kan förhandla med andra partier och säkra de kvarvarande 175 mandaten som behövs.

I skrivande stund håller representanter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet förhandla om olika frågor för att Magdalena Andersson ska kunna väljas. Men det är inte heller enkelt.

Miljöpartiet och Centerpartiet kommer nämligen inte överens i frågor om skog och strandskyddsfrågor, skriver SVT Nyheter. Frågor partierna måste komma överens i – om Annie Lööf ska få sina riksdagsledamöter att tillåta Magdalena Andersson som statsminister.

Innan dessa förhandlingar är är klara kommer Stefan Löfven antagligen inte avgå som statsminister. Även om Stefan Löfven sagt till SVT Nyheter i söndags att han kommer avgå i början av veckan. För riksdagens parter måste vara redo, om Stefan Löfven tänker släppa statsministerposten.

”Han kommer tidigt kommande vecka lämna in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen”, skriver pressekreterare Maria Soläng för Stefan Löfven i ett sms till SVT Nyheter.

Magdalena Andersson måste komma över flera farthinder för att kunna bli statsminister. Även om makten är inom räckhåll.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

En alvedon, eller två, eller tre …

Men Magdalena Anderssons huvudvärk slutar inte där. Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen har sagt att hennes partis röster för att göra Magdalena Andersson inte kommer komma gratis. Hon kommer vilja ha eftergifter för att låta Magdalena Andersson bli statsminister.

I söndagens SVT Agenda sa Nooshi Dadgostar att Magdalena Andersson måste börja prata med Vänsterpartiet.

– Alla de andra partierna har fått ge och ta, men vi har inte blivit inbjudna i någon av förhandlingarna, sa Nooshi Dadgostar i Agenda.

– Vänsterpartiet ser den här statsministeromröstningen som ett tillfälle att inför nästa mandatperiod tydligt markera att de ska vara en fullvärdig del av Magdalena Anderssons regeringsunderlag, säger hon i programmet.

Att Vänsterpartiet inte får vara med vid vuxenbordet och förhandla är inget nytt. För det är nämligen något Centerpartiet har krävt, för att de ska ge sitt stöd åt bland annat Stefan Löfven.

– Jag är beredd att sitta i en regering med både moderater och socialdemokrater. Det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som vi inte vill budgetförhandla med, sa partiledaren Annie Lööf i somras.

Alla måste vara nöjda innan Stefan kan gå hem till sin Ulla

När Stefan Löfven avgår som statsminister – så måste alla parter vara nöjda för att Magdalena Andersson ska kunna ta över. En kalkyl som är minst sagt svår. Annars kan Sverige antingen stå för ett nyval, en övergångsregering eller att Ulf Kristersson trollar fram ett extra mandat i riksdagen – och själv blir statsminister.

Magdalena Anderssons är inte långt från att bli statsminister. Men farthindren är desto högre. Vi får helt enkelt se hur duktig den nya partiledaren är på att valla katter, eller partiledare för den delen.

Magdalena Andersson kan bli statsminister från i dag, till valdagen den 11 september 2022. Men först måste alla komma överens.

Richard Friberg och Magdalena Andersson har varit gifta sedan 1997. De gifte sig i Magdalena Anderssons hemstad Uppsala.

Henrik Montgomery / TT

Mannen kan bryta ny mark: som ”first gentlemen”

Blir Magdalena Andersson statsminister får Sverige sin första ”first gentlemen” någonsin. Vilket också är historiskt.

Richar Friberg och Magdalena Andersson träffades när de pluggade tillsammans på Handels. Paret gifte sig 1997.

För Svensk Dam berättade Magdalena Andersson om deras varma relation.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, säger Magdalena i vår intervju.

Magdalena och Richard har två barn ihop, en son och en dotter. Vem som betalar räkningar hemma vill inte den dåvarande finansministerns berätta.

Magdalena Andersson har dessutom fler hemligheter …

SEX SAKER DU INTE VISSTE OM MAGDALENA ANDERSSON

Fem udda saker du inte visste om Magdalena Andersson.

  1. Magdalena Andersson gick ut med högsta betyg. På gymnasiet gick hon med elva femmor och två fyror. Men tyvärr enbart en tvåa i gymnastik.

  2. Magdalena Andersson har alltid ett kokt ägg i handväskan. Det har hon sagt i flera intervjuer. Enligt partiledaren är det ett utmärkt mellanmål.

  3. Magdalena Anderssons favoritfilm är Erin Brockovich med Julia Roberts i huvudrollen. Hon filmens skildring av svårigheten i balansen mellan jobb och familj.

  4. Magdalena Andersson är ett ensambarn. Mamma Birgitta jobbade som gymnasielärare och pappa Göran var lektor vid universitetet i Uppsala, där familjen också bodde.

  5. Magdalena Andersson är en gammal tävlingssimmare – och till med varit i SM. Hon tränade nio gånger i veckan, innan hon avslutade sin karriär som simmare.

  6. Magdalena Andersson träffade sin make Richard Friberg under studietiden. De har hängt ihop sedan 90-talet.

    KÄLLA: ALLAS

-

FOTO: Henrik Montgomery / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN