magdalena andersson

Magdalena Andersson erkänner hånskrattet mot Ebba Busch

Magdalena Andersson och Ebba Busch.

FOTO: TT/Instagram
Magdalena Andersson erkänner hånskrattet mot Ebba Busch under SVT:s partiledardebatt.
Och någon ågren känner hon inte.
– Att vi inte fått kritik för att vi fnissade säger något om hur sanningsenlig hon uppfattas, säger S-ledaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"
0:37

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S): "Sverige slutar inte vid Dalälven"

(0:37)

Slå på ljud

Magdalena Andersson satt som Sveriges statsminister i tio månader innan makten gick till högerblocket efter årets riksdagsval. Nu väntar fyra år i opposition innan svenskarna går till val igen 2026.

I en lång intervju med Aftonbladet berättar Andersson att hon planerar att göra det bästa av underläget – och hon håller inte tillbaka med kritiken mot den nya regeringen. Hon menar att Ulf Kristersson och hans block gör hennes jobb som oppositionsledare enkelt.

– När vi nu är i opposition ska jag ägna mig åt det man gör då, att granska makten. Det har tyvärr varit en väldigt enkel uppgift hittills eftersom man lovade allt åt alla före valet och har svikit vallöfte efter vallöfte, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Partiledarna skrattade åt Ebba Busch

Det är inte ovanligt att Magdalena Andersson öppet uttrycker sitt missnöje över Sveriges nuvarande regering. Den 11 december deltog samtliga partiledare i SVT:s första partiledardebatt sedan valet. I intervjun med Aftonbladet uppmärksammas den del av debatten där Ebba Busch möttes av hånskratt från partiledarna efter ett uttalande.

Det var när Ebba Busch talade om hur viktigt det är för henne att fara med sanning som flera partiledare hördes skratta. Om blickar kunde döda hade Ebba Busch dräpt allihopa.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

För Aftonbladet erkänner Andersson att hon var en av de som skrattade åt Kristdemokraternas ledare.

– Ja, det gjorde jag. Och det faktum att vi inte fått kritik för att vi fnissade säger något om hur sanningsenlig hon uppfattas, säger hon.

Andersson säger till Aftonbladet att Ebba Busch säger en sak och gör en annan. Hon nämner KD-ledarens kända falukorv som ett exempel.

– Hon har åkt land och rike kring och viftat med en falukorv och sagt att hon vet hur det är att växa upp och vända på hundralappar, och sen är en av de viktigaste prioriteringarna i budgeten att hon själv ska få skattesänkning på tiotusentals kronor. Den signalen hon skickade före valet och hur hon agerade efter synkade inte riktigt, säger Magdalena Andersson.

SVT:s partliledardebatt.

Flera partiledare skrattade åt Ebba Busch när hon förklarade att sanning är viktig för henne.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Magdalena Andersson: SD har drivit en hatkampanj mot Annie Lööf

Magdalena Andersson får även frågor om en annan svensk partiledare – en som hon inte tycker lika illa om. Aftonbladet ställer frågor om det hat som riktats mot Centerpartiets ledare Annie Lööf, vilket Andersson reagerar starkt på. Hon anser att en stor del av hatet skapats av Sverigedemokraterna.

– Det är ju inte som att det bara har blivit så. Sverigedemokraternas mediekanal Riks har drivit en medveten hatkampanj Annie Lööf i flera år. Hon har kallats ”jihad-Annie” och ”sharia-Annie” och verkligen drivit på kampanjen mot henne. Det är klart att det sedan får en påverkan på hur deras svans agerar, säger Andersson och fortsätter:

– Det har drivits medvetet från Sverigedemokraternas medieavdelning, säger hon till Aftonbladet.

Även om Andersson gärna pratar om hatet mot Lööf vill hon inte prata om hur hon själv hanterat hat och hot.

FOTO: TT/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN