Magda Gads nya attack mot SVT: ”Anna Hedenmo ljuger”

Två av Sveriges största journalister har hamnat i luven på varandra.
Efter att Expressens Magda Gad intervjuades av Anna Hedenmo i SVT-programmet Min Sanning har stämningen varit stel – och anklagelser har kastats mot varandra.
”På förekommen anledning: Anna Hedenmo ljuger”, skriver den prisbelönta journalisten Magda Gad på Twitter.

Magda Gad, 46 är en av Sveriges mest respekterade journalister. I Expressen dokumenterar hon direkt från krigsskådeplatser som Syrien och Afghanistan.

Hon har vunnit utmärkelser som ”Årets journalist” och fått ett eget program i Sommar i P1.

Men när IS-terroristers kulor inte viner över hennes huvud – är hon med i SVT:s intervjuprogram Min Sanning. Mitt emot henne i SVT:s intervjustudio i Göteborg sitter programledaren Anna Hedenmo, 60.

Magda Gad

Magda Gad riktar vass kritik mot SVT och Anna Hedenmo.

Foto: Karin Törnblom/TT

Rutinerade journalister – tjafsar öppet på sociala medier

Anna Hedenmo är ett välbekant ansikte för de flesta i Sverige – och liksom Magda Gad är hon ett välrenommerat namn inom svenskt medielandskap.

Hon är med när SVT bevakar val i USA, bjuder in statsministern till Agenda, och till syns i rutan under Nobelbanketter. Dessutom har Anna Hedenmo varit ordförande för Publicistklubben. En journalist med pondus helt enkelt.

Leif GW ryter ifrån i Nyhetsmorgon – efter klagomålen

Min Sanning är en av SVT:s långkörare. Den har gått i snart tretton säsonger sedan 2012. I programmet undersöks den inbjudna gästens karriär och liv – med både hårda och mjuka frågor.

Intervju kritiseras: ”Hur jag definierar mig sexuellt”

Under söndagens Min Sanning var krigskorrespondenten Magda Gad inbjuden.

Men intervjun verkar ha gått sådär – i varje fall om man lyssnar på krigskorrespondenten.

20-årige skidstjärnan avslöjande – så träffade han Frida Karlsson

Efter intervjun tog Magda Gad till orda och anklagade den rutinerade tv-programledaren Anna Hedenmo att ställa fel frågor och ha fokus på fel saker. På Twitter skriver Magda Gad att det är tur att vissa frågor har klippts bort.

”Anna Hedenmo frågade mig också hur jag definierar mig sexuellt. Som tur var har någon klokare människa på @svt klippt bort den frågan. Men att den ställdes borde leda till en intern diskussion inom SVT om vad som görs med skattebetalarnas pengar”, skriver Magda Gad på Twitter.

”Jag är väldigt förvånad över att en sådan erfaren och prisbelönt journalist inte accepterar prövande frågor, att det finns ett kritiskt förhållningssätt till intervjuer”, säger programledaren till Aftonbladet.

Foto: WENNMAN MAGNUS/Aftonbladet

”Jag har INTE frågat Magda Gad om hennes sexuella läggning”

Men det skulle inte dröja länge innan hon fick svar på tal – av Hedenmo själv. På Twitter skriver programledaren att krigskorrespondenten minns fel.

På förekommen anledning: Jag har INTE frågat Magda Gad om hennes sexuella läggning. Frågan existerar varken i oredigerat eller redigerat skick. Hon minns fel”, skriver programledaren.

Många av de båda journalisternas följare gav sig in i bråket. Vissa anklagade SVT för trött sexism och att liknande frågor aldrig hade ställts till en manlig gäst i Min Sanning. Andra menar att krigskorrespondenten helt enkelt ljuger.

Cissi Wallin gav sig in i den hetsiga konflikten – och gav stöd till kollegan.

Olle Sporrong/Expressen/TT

Cissi Wallin: ”Unkenhet sipprar ut från betongbunkern”

Det var inte enbart följare på sociala medier som reagerad. Cissi Wallin, kolumnist på Expressen och kollega med Magda Gad, skriver att SVT är unket.

”Hela intervjun är som en trött suck från en svunnen tid, som att bevittna en hopplöst mossig gammal släkting börja prata jämställdhet under julmiddagen. När Anna Hedenmo kallar den unga och ambitiösa studenten Magda Gad för 'duktig flicka' är det som att hela SVT:s illa dolda unkenhet sipprar ut från betongbunkern på Gärdet och genom min skärm”, skriver Cissi Wallin i Expressen.

Även detta försvarar Hedenmo sig mot. I en kommentar till Aftonbladet säger programledaren att hon är förvånad över reaktionen från Magda Gad.

– Jag är väldigt förvånad över att en sådan erfaren och prisbelönt journalist inte accepterar prövande frågor, att det finns ett kritiskt förhållningssätt till intervjuer. Jag tror att Magda Gad inte har varit med om så många riktiga intervjuer och därför har hon blivit irriterad när det finns ett visst mått av ifrågasättande i den här intervjun som jag gör med henne, säger Hedenmo till Aftonbladet.

Attackerar SVT på nytt: ”Anna Hedenmo ljuger”

Men nu attackerar Magda Gad programledaren på nytt. I en ny tweet skriver journalisten att SVT ljuger, samt att tv-stationen vägrar släppa råmaterialet på intervjun där frågorna som Magda Gad reagerat på ska finnas.

”På förekommen anledning: Anna Hedenmo ljuger. Hon frågade mig inte bara en utan två gånger. En fråga om hur jag identifierade mig förr och en fråga om hur jag identifierar mig i dag. SVT vägrar släppa råmaterial eller transkribering.”

Än har SVT-programledaren inte svarat krigskorrespondentens nya vassa salvor.

LÄS OCKSÅ: Stina Wollter bryter ihop i Min Sanning – sorgen efter pappa Sven Wollte

LÄS OCKSÅ: Anna Hedenmos barn har vuxit upp – så ser döttrarna ut idag

Foto: Karin Törnblom/TT, WENNMAN MAGNUS/Aftonbladet

SENASTE NYTT!