Madelene kollapsade plötsligt – räddades av 9-årige sonen Vincent

Vincent och Madelene Norgren
Exklusivt

Madelene Norgren föll plötsligt ihop och låg medvetslös.
Då agerade sonen Vincent direkt och tog till ett riktigt smart knep.
– Resten skötte han själv, säger mamma Madelene.

Madelene Norgren från Ljungsbro var ensam hemma med sönerna Vincent, 9, och Milian, 6, den 29 december 2020. Klockan var runt åtta på morgonen och hon hade precis stigit upp.

Under dagens första toalettbesök började hon känna sig både illamående och yr. Hon försökte ta sig tillbaka till sängen för att lägga sig ner, men när hon klev ut från badrummet ramlade hon in i väggen utanför och kollapsade.

Sonen Vincent, som var åtta år vid tillfället, hörde hur det small till. Han reagerade direkt, närmast instinktivt, och förstod att mamma Madelene behövde hjälp. Han rusade fram och försökte få kontakt med henne.

Vincent och Madelene Norgren

Vincent agerade direkt när mamma Madelene Norgren kollapsade i hemmet. Nu hyllas han överallt för sitt smarta knep och för att han behöll lugnet i en svår situation.

Privat

Vincents otroliga hjälteinsats – alla stegen

– Det tog en stund innan jag svarade. Han frågade vem han skulle ringa, varpå jag svarade att han skulle ringa sin pappa och 112. Resten skötte han själv, säger Madelene till Hänt och berättar att Vincent har fått förklara händelseförloppet för henne, då hon själv minns väldigt lite.

11-åringen räddade sina syskons liv efter fruktansvärda händelsen

Vincent sprang och hämtade Madelenes telefon. För att komma åt numren i telefonen använde han hennes ansikte, så kallad Face-ID, till att låsa upp mobilen. Sen slog han numret till sin pappa, som visade sig vara en och en halvtimme bort, och sen 112.

– SOS vägledde honom och berättade vad han skulle göra. Under tiden höll han koll på lillebror Milian, som vid tillfället var fem år gammal. Därefter sprang han och meddelade grannarna, så de inte skulle bli oroliga när ambulansen rullade in.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vincent

Vincent är nominerad till Aftonbladets Svenska Hjältar: ”Vi har inte förstått det själva”, säger mamma Madelene Norgren.

Privat

Nominerad till Svenska Hjältar: ”Jättestort”

Madelene minns att hon kände kramper i benen strax innan ambulanspersonalen kom dit. Det visade sig att hon drabbats av blodsockerfall och urinvägsinfektion. Att det gick så bra som det ändå gick kan familjen tacka hjälten Vincent för.

– Vi märkte att det hade gjort skillnad att vi pratat med barnen hur man ska agera när det händer nånting. Sen är Vincent en väldigt hjälpsam person, men jag tror att samtalen gjort skillnad.

Efter händelsen har de pratat med Vincent om hur han upplevde situationen. Han förklarade att han inte reagerade så känslomässigt i stunden, men att det efteråt kändes lite chockartat och läskigt. Nu är han nominerad till Aftonbladets Svenska hjältar.

– Det är jättestort. Vi har inte förstått det själva. Jag tror inte riktigt han själv förstår, säger Madelene.

LÄS OCKSÅ: Kristíns barndomsvän räddade livet på sjuka sonen Eldur

LÄS OCKSÅ: Emma, 36, fick svåra skador efter förlossningen

Foto: Privat

SENASTE NYTT!