Lucy trodde hon var bakfull – hade dödliga sjukdomen

Lucy Aitkins ler in i kameran med ett vinglas i handen.

Foto: Facebook

22-åriga studenten Lucy Aitkins trodde att hennes magsmärtor berodde på för mycket festande med vännerna och dejtingdrama med killar.
Det visade sig sedan vara en dödlig sjukdom som upptäcktes i sista stund, skriver The Sun.

26-åringen tatuerade sina ögonglober
0:34

Efter reklamen: 26-åringen tatuerade sina ögonglober

(0:34)

Slå på ljud

Efter att restriktionerna under coronapandemin släppt passade brittiska studenten Lucy Aitkins, 22, på att göra det förmodligen många studenter saknat under pandemin, festa med sina vänner.

När hon började få diarré och spy regelbundet förra hösten trodde hon därför att det berodde på att hon drack för mycket alkohol när hon var ute med vännerna.

Hon levde även med ständig smärta i magen och hade gått ner tio kilo i vikt på bara ett halvår. Men trots flera indikationer på att något var fel sökte Lucy inte vård.

Kunde inte gå: "Gjorde ingen koppling"

Efter en sen festkväll med vännerna vaknade Lucy upp med så svullna fötter att hon inte kunde gå.

– Jag la bara is på mina fötter och vilade dem och hoppades att de skulle återhämta sig snabbt. Jag gjorde fortfarande ingen koppling mellan detta och diarrén eftersom det kändes som ett helt annat problem, säger hon till The Sun.

Egna teorin: Stress över att träffa en pojkvän

När Lucy googlade sina symtom var det mycket som stämde in på sjukdomen IBS, känslig tarm, som förvärras av stress. 22-åringen som då hade varit på flera dejter med oseriösa killar gjorde då kopplingen att hennes magsmärtor berodde på stress över att träffa en pojkvän.

Men bara två veckor efter sin självdiagnos fick Lucy så ont i magen att hon blev rädd och ringde sin mamma. Lucys åkte in till sjukhuset och gjorde en undersökning av tjocktarmen, en så kallad koloskopi.

Den visade att hon hade Crohns sjukdom som är en inflammatorisk tarmsjukdom. Lucy fick höra att sjukdomen hade gått så långt att det var nära att gå hål på tarmarna – ett dödligt tillstånd som kan hända om sjukdomen inte behandlas.

"Kan orsaka inre blödning"

– De sa att om det hade gått hål hade jag behövt opereras och få en stomipåse. Det hade varit ganska farligt också eftersom det kan orsaka en inre blödning, säger Lucy till tidningen.

Symtom på Crohns sjukdom är förutom magsmärtor och diarré även svullna händer och fötter och viktnedgång som Lucy hade upplevt tidigare.

Efter att ha legat inlagd i fem nätter på sjukhuset fick vårdpersonalen bukt med Lucys inflammation. I dagsläget mår hon bra igen men hon tar vitaminer dagligen och besöker sjukhuset för att få medicin varannan månad.

Hon lider av ovanliga sjukdomen – utan namn: ”Ingen prognos”

22-åringen vill nu uppmana andra att söka hjälp i tid.

– Jag vill verkligen uppmärksamma vikten av att gå till en läkare om du upplever förändringar i tarmrörelserna.

Svårt sjuka Laurie får musikterapi på sjukhuset
0:33

Efter reklamen: Svårt sjuka Laurie får musikterapi på sjukhuset

(0:33)

Slå på ljud

Foto: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN