tragiska livsöden

Lucy, 32, dog efter förlossningen – på grund av läkarnas brutala misstag

Lucy och förstfödda dottern.

FOTO: GoFundMe
32-åriga Lucy Howell dog efter förlossningen på grund av läkarnas misstag.
Nyfödda dottern överlevde och nu kräver familjen svar.
– Chocken och smärtan av Lucys död har varit ofattbar, säger partnern Matthew.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksåklagaren Petra Lund överklagar "snippadomen"
0:52

Efter reklamen: Riksåklagaren Petra Lund överklagar "snippadomen"

(0:52)

Slå på ljud

Gravida Lucy Howell, 32, dog i mars 2021 efter en misslyckad förlossning. Under måndagen inleddes utredningen kring dödsfallet som tyder på att hennes liv hade gått att rädda.

Det var inte första gången Lucy var gravid. Fyra år tidigare födde hon sitt första barn. Förlossningen skedde med kejsarsnitt och Lucy fick då rådet att om hon blev gravid igen skulle en naturlig förlossning inte vara optimal.

Trots läkarnas bedömning fyra år tidigare ville Lucy föda på naturlig väg när hon blev gravid igen. Hennes första kejsarsnitt hade traumatiserat henne och hon ville undvika det denna gång.

Under förlossningen visade det sig att Lucy och partnern Matthew skulle lyssnat till den första läkarens råd – vid förlossningen fick Lucy en allvarlig bristning som ledde till en enorm blödning, vilket tog hennes liv.

Dottern Pippa överlevde och nu måste hon växa upp utan sin mamma, rapporterar The Sun.

Lucy fick fostervattensemboli och livmoderruptur

Rättsläkare Rosamund Rhodes-Kemp säger att om farhågorna hade undvikits vid Lucys andra förlossning hade hon levt idag. Den 12 mars 2021 åkte hon in till sjukhuset Royal Hampshire County Hospital i Winchester, England för att föda – samma sjukhus som vid hennes första förlossning. Denna gång hade hon dock inte samma läkare.

I utredningen framgår att anledningen till hennes död var fostervattensemboli och livmoderruptur.

Rhodes-Kemp berättar att Lucy inte haft en enkel graviditet eller förlossning.

– Om hon kunde ville hon ha en naturlig förlossning och som vi vet fortsatte hon på den linjen, säger rättsläkaren.

Lucy överlevde förlossningen, men på grund av skadorna fick hon medicin som skulle ”dra ihop” livmodern. Enligt utredningen ska Lucy ha kollapsat tidigt på morgonen den 13 mars 2021 efter att ha tagit medicinen.

Rättsläkaren berättar att det fortfarande finns olika aspekter att utvärdera – det är alltså inte säkert om skadorna, medicinen eller något annat tog hennes liv.

Läkaren: ”Jag tycker att jag har gett rätt råd och kommunicerat det”

Även den läkare som närvarade under Lucys första graviditet har uttalat sig i utredningen. Han menar att hennes första förlossning fyra år tidigare gick bra, men att hon rekommenderats att göra kejsarsnitt om hon blev gravid med ett andra barn.

– Det är normalt att ha olika åsikter. Jag föreskrev inte någon specifik metod för hur nästa barn skulle födas, säger han som jobbar på sjukhuset där hon dog.

När rättsläkaren frågade varför den tidigare läkaren inte rådfrågats av sina kollegor som hanterade Lucys andra graviditet svarade han:

– Min bästa gissning är att de inte kände att de behövde mer information. Jag tror att min roll är att se till att jag delar all information med läkare som tar hand om mina patienter.

Jag tror att jag har gjort mitt allra bästa för att göra det i Lucys fall, säger han.

– Jag tycker att jag har gett rätt råd och kommunicerat det.

Rättsläkare Rhodes-Kemp förklarar att rådet från honom gått förlorat under graviditeten.

– Det uppfattades inte att det fanns en syn som var annorlunda eftersom ingen konsulterat med dig, säger hon.

Lucys familj kräver svar

Efter läkarnas misstag tvingas Lucys partner och deras två barn fortsätta livet utan henne.

– Chocken och smärtan av Lucys död har varit ofattbar. Hon var en hängiven mamma och en underbar person som saknas mycket varje dag av så många människor, säger Matthew till Metro.

– Lucys familj och jag har många frågor om omständigheterna kring Lucys död.

Familjens advokat misstänker fortsatt att läkarna och sjukhuset bär ansvaret för den unga mammans död.

– Kvinnor som genomgått kejsarsnitt får inte tillräckligt med råd efteråt. Det finns frågor om kring personalen och utgångspunkten är: borde det ha varit en naturlig förlossning och vem sa vad till vem? Den andra frågan är: sköttes arbetet på rätt sätt med tanke på risken?, säger rättsläkaren Rhodes-Kemp.

FOTO: GoFundMe

FRÅN FÖRSTASIDAN