extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Louise, 26, tappade alla sina tänder som gravid – är ytterst ovanligt

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/MoaByline.png.jpg?imageId=9788932&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Moa Risberg
Louise förlorade tänderna efter graviditet.
Louise, 26, drabbades av en mystisk och ovanlig sjukdom när hon var gravid för första gången.
Det ledde till att hon förlorade alla sina tänder och tvingades bära proteser.
– Jag har anammat att inte ha några tänder, säger hon till Metro.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Susan tappar sina löständer på träningsmaskinen
Susan tappar sina löständer på träningsmaskinen

När Louise Cooper, 26, blev gravid första gången, 2017, jobbade hon som barnskötare på en skidort i Frankrike. Efter att hon fick veta att hon var med barn dröjde det bara en vecka innan hon började må dåligt.

Louise blev sjuk och behövde flytta hem till familjen i England efter att hon fått diagnosen Hyperemesis Gravidarum, även kallat HG.

Sjukdomen orsakar kraftigt illamående och kräkningar. Det är en ovanlig sjukdom som drabbar cirka 1 procent av alla gravida kvinnor.

Kräktes så mycket att tänderna lossnade

Louise började efter en tid som gravid kräkas väldigt kraftigt, så pass mycket så att tänderna till slut lossnade. Skadan orsakades av magsyran från kräkningarna.

– Jag tappade min första tand runt vecka 16 och det kom bara från ingenstans, säger Louise till Metro.

Louise fick ta bort alla sina tänder efter frätskadorna.
Louise fick ta bort alla sina tänder på grund av frätskadorna.

Hon fick besked från sjukvården att hon skulle tvingas att ta bort alla sina tänder efter förlossningen eftersom de var så skadade av syran.

Annons

– Jag födde min son i november 2017 och sex månader efter det fick jag ta bort mina tänder, säger Louise.

Har skaffat fler barn efter den tuffa tiden

Efter den äldste sonens Zacharys, 5, födelse har Louise fått ytterligare två barn: Ollie, 3, och Oakley, 11 månader. Varje gång har graviditeterna varit kantade av motgång.

Den ovanliga sjukdomen som Louise drabbats av försvinner direkt när barnet föds. Det är ovanligt att man drabbas av sjukdomen en gång och ännu ovanligare att det händer under flera graviditeter.

Louise med ett av sina barn.
Louise med ett av sina barn.

Har accepterat livet efter omställningen

När Louise tog bort sina tänder kunde hon skämmas i början, men nu efter att hon fått sina tre barn har hennes inställning till tandlösheten förändrats. Nu går hon ofta utan sina tandproteser.

Annons

– Jag har anammat att inte ha några tänder. Det är egentligen nu under det senaste året som jag har kommit över det helt, säger Louise.

Louise lever idag ett lyckligt liv utan tänder.
Louise lever idag ett lyckligt liv utan tänder.

Efter de tre tuffa graviditeterna har Louise äntligen fått tillbaka sitt liv igen.

– Livet är mycket mer avkopplande och njutbart. Det är inte roligt när du har HG och ligger i sängen i nio månader, säger hon.

Trots att Louise i dag är lycklig efter den tuffa tiden så finns det fortfarande vissa saker från sjukdomen som påverkar henne.

– Jag skulle säga att min kost inte är den hälsosammaste eftersom den är begränsad från traumat. Det är så traumatiskt att gå igenom svåra kräkningar i nio månader och det är svårt att gå tillbaka till en rutin där man förstår att mat inte får mig att kräkas längre, säger Louise.

FOTO: SWNS

Annons