Lotta Schelins markering mot VM i Qatar: ”Riskerar fängelsestraff”

Lotta Schelin, Nasser Al-Khater och Magdalena Eriksson

VM-nationen Qatar får hård kritik.
Fotbollsexperten Lotta Schelin säger nu att hon eventuellt inte kommer åka dit.
– Om jag ska vara helt ärlig så känns det inte alls aktuellt av många anledningar, säger hon till Expressen.
Kvinna kastar het soppa på kassörska
Slå på ljud

Världens ögon riktas mot Qatar och stundande fotbolls-VM, som kommer att arrangeras av landet 2022. Samtidigt pågår en diskussion om hur en nation, som brister på flera punkter inom mänskliga rättigheter, får arrangera turneringen.

Enligt Amnesty har 6 500 migrantarbetare dött i uppbyggnaden av VM-arenor i Qatar. Danska journalistförbundet har uppmanat sportjournalister att inte åka dit, efter att två norska journalister frihetsberövats för sin rapportering i landet.

Svenska landslagspelaren Magdalena Eriksson skrev nyligen en kolumn där hon uttryckte bestörtning över att inte fler spelare tagit avstånd.

– Det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar, och jag är homosexuell, säger Magdalena Eriksson till Fotbollskanalen.

Magdalena Eriksson

Magdalena Eriksson har skrivit en kolumn och kritiserat VM-nationen Qatar.

Sports Press Photo

VM-chefen: ”Som vilket annat land som helst”

TV4:s reporter Olof Lundh intervjuade i veckan Qatars VM-chef Nasser Al-Khater, som både fick svara på frågor om mutningsrykten, migrantarbetarnas arbetsförhållanden, synen på mänskliga rättigheter och kritiken från Magdalena Eriksson.

– Jag kan garantera henne att om hon kommer hit, vilket vi hade älskat om hon gjorde, så kommer hon inse att rädslan för Qatar inte bygger på verkligheten. Hon är välkommen hit. Jag garanterar henne att hon hade njutit av att vara här. Hon hade känt sig säker. Qatar är som vilket annat land som helst i världen, sa Nasser Al-Khater bland annat i intervjun och hävdade att rapporten från Amnesty, som visar att utveckligen i landet går bakåt, är felaktig.

Nu har även fotbollsexperten och den tidigare landslagspelaren Lotta Schelin gått ut och kritiserat nationen.

Nasser Al-Khater

VM-chefen Nasser Al-Khater hävdar att världen fått en fel bild av Qatar: ”Qatar är som vilket annat land som helst i världen”, säger han till Fotbollskanalen.

Peter Kneffel
Sveriges oväntade fördel – därför stoppas Zlatan från att spela

Lotta Schelins kritik: ”Skulle inte kännas tryggt”

Till Expressen säger hon att det är tråkigt att ett land med den typen av värderingar ska få arrangera ett så stort mästerskap och att rapporterna om migrantarbetarnas arbetsförhållanden är skrämmande.

Hon ställer sig även tveksam till att bevaka VM på plats.

– Om jag ska vara helt ärlig så känns det inte alls aktuellt av många anledningar. Jag lever med en kvinna som jag är gift med. För mig personligen är givetvis en sådan aspekt också viktig och det skulle inte kännas tryggt för fem öre. Det är bara att konstatera.

Lotta Schelin säger att det är viktigt att lyfta idrottens betydelse i debatten om mänskliga rättigheter, samtidigt som hon är starkt kritiskt till att Qatar fick arrangera VM från första början.

– Idrott kan vara en jättefin väg till förändring, en möjlighet att kunna påverka. Men att åka till ett land där mitt sätt att leva anses vara ett brott, där man riskerar fängelsestraff, det är klart att det inte går att undvika de frågorna.

Lotta Schelin

Fotbollsexperten och tidigare landslagspelaren Lotta Schelin är tveksam om hon kommer åka och bevaka VM i Qatar.

Veronika Ljung-Nielsen/DN/TT

LÄS OCKSÅ: 17-årige fotbollstalangen Dylan föll ihop på planen och dog

LÄS OCKSÅ: Svennis jagad av brittisk press och fejk-shejk

Foto: Sports Press Photo, Peter Kneffel, Veronika Ljung-Nielsen/DN/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN