5-åriga Livs assistent nekades fri entré – nu rasar mamman mot parken

Liv och Tina Cangemark
Exklusivt

När Liv, 5, och familjen skulle besöka Ölands djurpark nekades hennes assistent gratis inträde – trots giltigt ledsagarbevis.
Nu riktar mamman Tina Cangemark hård kritik mot nöjesparkens regler.
– Jag blev jätteledsen och besviken, säger hon till Hänt.

Tina Cangemark hade sett fram emot en rolig dag på Ölands djurpark med familjen. Så blev det inte riktigt. När de skulle in genom spärrarna nekades dottern Livs, 5, assistent gratis inträde.

Assistenten, som är anställd via ett privat assistansbolag, saknade enligt djurparkens policy ett giltigt ledsagarbevis, då de endast godkänner ledsagarbevis utförda av kommun och landsting. Något som Sveriges Radio tidigare rapporterat om.

– Jag blev jätteledsen och besviken. Assistenten är inte där för att roa sig och åka karuseller. Hon är där för att göra sitt jobb. Det blir min dotter som får betala dubbelt, säger Tina Cangemark till Hänt.

Liv och Tina Cangemark

Liv, 5, lider av den ovanliga sjukdomen Rett syndrom och kräver assistans dygnet runt. När de skulle in på Ölands djurpark tvingades Livs assistent betala entrén eftersom djurparken inte godkänner ledsagarbevis från privata företag.

Privat

Liv behöver bevakning dygnet runt

Liv lider av den ovanliga hjärnsjukdomen Retts syndrom, vilket innebär att hon har motoriska och intellektuella funktionsnedsättningar. Hon behöver assistans dygnet runt och för att tillgodose hennes behov har familjen valt att anlita ett privat assistansbolag.

– För oss har det funkat jättebra med det här privata alternativet. För att man ska kunna göra saker och komma iväg på grejer så brukar man skriva ut ett ledsagarbevis via ett privat bolag som visar att hon har rätt att ha ledsagare med sig så vi kan gå på museum, till exempel.

Kritisk till djurparkens regler

Tina Cangemark säger att hon och familjen ofta besöker både nöjesparker och museum. De har aldrig haft några problem med ledsagarbevis tidigare.

SKRÄPPOLISEN Sören, 4, städar gatorna – kallas för ”Mr. Ordningsam”

När hon frågade en i personalen varför assistenten behövde betala inträde, fick hon som förklaring att det är lätt att förfalska ledsagarbevis från privata företag.

– Men det kan man väl göra med kommunala också i så fall? Jag förstår inte skillnaden.

– Om det nu är ett stort problem, att folk förfalskar ledsagarbevis och kommer in, så hade det varit ett problem för alla andra också. Jag har aldrig hört att det är ett problem. Varför är det bara till Ölands djurpark det kommer bedragare?

Liv

Tina Cangemark säger att familjen har besökt flera nöjesparker och museum under sommaren. De har aldrig haft några problem med ledsagarbevisen tidigare. Hon ställer sig nu frågande till Ölands djurparks regler.

Privat

Tvingas anmäla besöket

Ölands djurpark kräver också att man aviserar besöket en dag innan om man ska komma med en ledsagare. Tina Cangemark var inför besöket medveten om detta och aviserade på nöjesparkens messenger.

Men när familjen skulle gå in fick de förklarat för sig att man var tvungen att avisera på mejl eller telefon, något som inte stod på hemsidan.

– Ingenstans i deras regler stod det att man måste mejla. Eller nu gör det faktiskt det, men jag har tagit skärmdump på att det inte var så innan.

Tina Cangemark tycker det är konstigt att man måste föravisera besöket en dag innan.

– Det förhindrar ju att man kan göra spontana besök.

Ölands djurparks hemsida

När Tina Cangemark skulle föravisera besöket gjorde hon det på Ölands djurparks messenger. När de skulle gå in fick hon veta att man var tvungen att avisera via mejl eller telefon, vilket till en början inte stod på hemsidan.

Skärmdump/Privat
Ölands djurparks hemsida

Ölands djurpark har i efterhand ändrat informationen på sin hemsida och förtydligat att man måste avisera besöket med ledsagare via telefon eller mejl.

Skärmdump/Privat

Richard Berglund: ”Väldigt tråkigt”

Richard Berglund, driftansvarig på Ölands djurpark, säger till Sveriges Radio att de ofta stöter på problem med falska bevis och legitimationer. Därför har man, till skillnad från andra nöjesparker, valt att enbart godkänna ledsagarbevis från kommun och landsting.

– Det är väldigt tråkigt faktiskt att det skulle bli en sån här grej. Ölands djurpark har verkligen sett fram emot att välkomna alla gäster. Det enda vi säger är att det lättaste för oss är med ett giltigt ledsagarbevis från kommun eller landsting, säger han.

Hänt har sökt Richard Berglund för en kommentar flertalet gånger.

LÄS OCKSÅ: Julia, 26, föddes utan livmoder – fick hjälp av mamma Ewyn

LÄS OCKSÅ: Noel, 12, och vännernas snabba beslut räddade livet på femårig pojke

Foto: Privat, Skärmdump

Senaste nytt