Lisas operation slutade i katastrof – kunde inte äta på 6 månade

Lisa Martyn,

Foto: BBC, TIKTOK
Som många andra gjorde Lisa en billig skönhetsoperation i Turkiet.
Men hennes dröm om ett nytt utseende gick i kras när hon inte kunde äta vanligt på 6 månader efteråt.
– De sa aldrig att tänderna kunde dö, berättar Lisa för The Sun.
Svenska Natasha vill ha världens största rumpa
0:30

Efter reklamen: Svenska Natasha vill ha världens största rumpa

(0:30)

Slå på ljud

Lisa Martyn, från Irland, åkte likt många européer till Turkiet för att göra en billig skönhetsoperation. Hon hade alltid drömt om ett vitt leende och åkte till Turkiet för att få sina tänder nedslipade, för att sedan ersättas med en porslinsfasad.

Men drömmen om de porslinvita tänderna gick i kras. För sex månader efter operationen befann sig Lisa i en mardröm – där hon knappt kunde äta och hennes tandläkare hemma på Irland kom med dystra besked.

”Varför i hela helvete ville jag operera tänder egentligen?” frågar sig Lisa.

Foto: BBC

”Varför i hela helvete?”

På videoplattformen Tiktok har Lisa dokumenterat resa, där hon nu vill varna andra. Hon har även medverkat i en dokumentär på kanalen BBC. På sin kanal berättar Lisa om resan och tiden efteråt.

– Varför i hela helvete ville jag operera tänder egentligen? frågar sig Lisa i ett av sina klipp på Tiktok.

Dokumentären på BBC heter Turkey Teeth: Bargain Smiles or Big Mistake. Den följer flera personer som likt Lisa rest till landet för att slipa ner sina tänder och följderna efteråt. I dokumentären berättar Lisa att hon gjorde operationen redan 2012 och trodde att de kom med en ”livstidsgaranti”. Men så skulle det aldrig bli.

På Tiktok visar Lisa upp sina porslintänder.

Foto: TIKTOK

Hon har fått göra många återbesök. Senast förra året, där hon fick 26 nya porslinständer installerade. I ett av sina klipp på Tiktok berättar hon om smärtan:

– Smärta, smärt, smärta! Helvete vad ont det gör, svär Lisa.

– Jag har bara legat ner i sängen och gråtit. Det gör så himla ont, fortsätter hon.

Fått allvarliga komplikationer – tvingats acceptera

Alla hennes operationer har kommit med flera komplikationer. Efter hennes senaste operation började Lisas ansikte svälla upp. Då kände hon sig tvungen att söka sig till brittiska tandvården för hjälp.

– Jag kände hur en klump började växa i min kind. Jag sa till mig själv ”herregud, vad är detta?”. När jag var hos tandläkaren så tog vi röntgenbilden. Min tandläkare såg väldigt orolig ut. Han bokade in mig på en akutoperation dagen efter, återberättar Lisa.

I dag tvingas Lisa leva med proteser, eller så kallade löständer.

– Jag måste bara acceptera mitt öde. Mina tänder är borta. De är alldeles för nedslipade. Tandläkarna i Turkiet sa inget. De sa aldrig att tänderna kunde dö, säger Lisa.

Foto: BBC, TIKTOK

FRÅN FÖRSTASIDAN