krimfall

Linda Staaf slår tillbaka efter anklagelserna: ”Smutskastningskampanj”

Linda Staaf, 46, och Mats Löfving, 61.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT, Eva Tedesjö/DN/TT
Säsong 3 av Tunna blå linjen?
Nej, ibland överträffar verkligheten dikten – när historien om polisledningens kärleksaffärer uppdagas.
Nu slår huvudrollsinnehavaren Lind Staaf ifrån sig.
– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen, säger hon till Dagens Nyheter.
Ulf Kristersson: ”Reell risk för bortkoppling”
0:48

Efter reklamen: Ulf Kristersson: ”Reell risk för bortkoppling”

(0:48)

Slå på ljud

I veckan avslöjade Expressen en stökig affär inom polisledningen. Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, 61, har polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Anmälningarna är spår efter en infekterad konflikt som uppdagats, mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf, 46, efter ett misslyckat kärleksförhållande.

Nu ifrågasätts samtliga inblandade av både experter och allmänhet – eftersom hon kan ha fått sitt jobb av just Löfving.

Linda Staaf, 46, underrättelsechef på Noa.

Eva Tedesjö/DN/TT

Flera polisanmälningar – och utredning om jäv

Relationen ska ha pågått när Löfving var chef på Noa och Staaf var underrättelsechef på samma avdelning, enligt Expressen. Flera polisanmälningar har hittats av olika karaktär. En utredning som handlar om hur det gick till när Linda Staaf rekryterades kan också nu ske av vice chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren Bengt Åsbäck.

– Jag ska titta på det här igen då nya uppgifter kommit in och en del av sakerna vi hämtade in då kommer i ett annat ljus, säger Bengt Åsbäck, till Aftonbladet.

Men ingen av polisanmälningarna kommer från Linda Staaf själv. Utan en första anmälan om misshandel görs av Ebba Sverne Arvill, chef på Särskilda utredningar. En annan anmälan om grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande görs av Ari Stenman, polisens säkerhetschef.

Ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving, 61.

Foto: Marrko Säävälä/TT

Leif GW: ”Rötan i organisationen sprider sig”

Men båda anmälningarna läggs ner. Polisledningen har kritiserats rejält, av bland andra Leif GW Persson, 77, något Hänt Nyheter skrivit om.

– Det här bidrar till att andra poliser blir sura, och på goda grunder. Det är jäkligt olustigt. Rötan i organisationen sprider sig från toppen, säger GW till Expressen.

– Det här har skadat polisens kompetens, ledning och nu också deras förtroende, fortsätter han.

Rikspolischef Anders Thornberg, 63, som anser att allt har skötts enligt ”gängse rutiner” är även uppkallad till riksdagens justitieutskott för att svara på, gissningsvis svettiga, frågor.

Slår ifrån sig kritiken: ”Smutskastningskampanj”

Men nu slår huvudrollsinnehavaren Linda Staaf ifrån sig. I en intervju med Dagens Nyheter är hon utsatt för en smutskastningskampanj av män som inte tål kvinnor i maktställning.

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs, säger Linda Staaf och fortsätter:

– Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande. Det som sker nu är skamligt, säger hon till DN.

I intervjun får hon även frågor om vem som kan ligga bakom kampanjen. Linda Staaf svarar vagt om att det finns personer som uttalat sig i media. Linda Staaf meddelar även att hon inte anser sig ha blivit utsatt för något brott.

ÖB Micael Bydén, 58.

Foto: Tim Aro/TT

Slår ifrån sig anklagelser om svartsjukedrama

Hon får även frågor om det finns ett svartsjukedrama mellan Mats Löfving och hennes nya relation – med Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, 58, något Hänt Nyheter tidigare har rapporterat om.

– Det här med svartsjuka och vad åklagaren uttalat sig om behöver han utveckla närmare, säger Linda Staaf.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT, Eva Tedesjö/DN/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN