Lilla Astrid föddes frisk – dog plötsligt efter barnmorskans upptäckt

Astrid Tordoff

Amelias förlossning hade gått bra och dottern Astrid såg ut att vara fullt frisk.
Men under en sista hälsokontroll gjordes en fruktansvärd upptäckt.
– Det var bara ett sånt fruktansvärt beslut att ta, säger Amelia.
0:29

Efter reklamen: Här voltar mamman över bebisen och ner i barnsängen

(0:29)

Amelia och Charles Tordoff var överlyckliga efter födseln av sitt tredje barn den 16 juni förra året. Förlossningen hade gått bra och det verkade som att dottern Astrid var fullt frisk. Bebisen skulle bara genomgå en snabb hälsokontroll, sen skulle föräldrarna få ta hem dottern till sitt hem i Sheffield.

Men hälsokontrollen drog ut på tiden. En av barnmorskorna hade upptäckt att Astrids hud blivit grå, att hon hade svag puls och problem med andningen. Astrid hade ett blåsljud på hjärtat, något som i hennes fall var väldigt allvarligt.

– Jag gick från ett tillstånd av ren glädje till att tänka ”vad i hela friden är det som pågår?” Jag försökte hålla mig lugn och sansad, eftersom jag trodde att allt skulle bli bra, men det kändes som att jag upplevde någon form av overklighetskänsla, säger Amelia till Yorkshire Live.

Astrid Tordoff

Astrid Tordoff föddes med en allvarlig hjärtsjukdom.

Justgiving

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Familjen tvingades fatta fruktansvärt beslut

Samma dag fördes Astrid till hjärtavdelningen på Leeds Children’s Hospital. Läkarna kunde där konstatera att hon hade hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom, en hjärtsjukdom som innebär att vänstra delen av hjärtat är underutvecklad och hämmar blodflödet i kroppen.

Det enda som kunde rädda Astrids liv var att göra en omfattande operation. Operationen kunde dock inte garantera att hon skulle överleva och Amelia och Charles ville därför inte att dottern skulle behöva genomlida den.

– Om vi trodde att operationen skulle räddat hennes liv skulle vi valt den utan att tveka. Hon hade säkert 50 procent chans att överleva, men då hade hon också behövt ytterligare operationer sen. Det verkade inte som att en operation skulle ge henne något meningsfullt liv, säger Amelia.

Polisens tragiska upptäckt i snön – sanningen om familjen och bebisen

”Du går bokstavligen igenom helvetet”

Att som nybliven förälder behöva fatta ett sådant beslut har satt djupa spår i henne.

– Det var bara ett sånt fruktansvärt beslut att ta, och jag kommer alltid ställa mig frågan om det var rätt eller inte. Men innerst inne vet jag att vi gjorde rätt, säger hon.

De sista veckorna i livet låg Astrid inlagd på ett hospice för nyfödda barn. Hon dog den 3 juli och Amelia säger att de under den korta tiden hann skaffa underbara minnen tillsammans.

– Du går bokstavligen igenom helvetet, det värsta som någon kan uppleva, men ändå känner du dig så trygg och väl omhändertagen av personalen.

Astrid Tordoff

Astrid Tordoff dog den 3 juli 2021.

Justgiving

LÄS OCKSÅ: Världens minsta bebis vägde inte mer än ett äpple

LÄS OCKSÅ: Kaylas enorma bebis måste ha kläder för en treåring

Foto: Justgiving

SENASTE NYTT!