Lena Carlssons otroliga upptäckt i snön – varnar nu andra hundägare

Lena Carlsson
Exklusivt

Lena Carlsson var ute på en promenad med sina två hundar.
Plötsligt började de pipa, skrika och springa på tre ben.
Nu vill hon varna andra för det som göms i snö.

Lena Carlsson var den 3 december ute på sin vanliga cykeltur med hundarna Zoo, 9, och C, 5, som sprang bredvid cykeln. Hon tog den vanliga rundan vid Gränbyparken i Uppsala, något som hon och hundarna gör dagligen.

Plötsligt märkte hon hur kopplet ryckte till. Lena vände på huvudet och såg att en av hundarna sprang på tre ben. Först blev hon orolig att hunden råkat skära sig på något, sen börjar den andra hunden bete sig likadant.

– Det är som att de står på glöd, de vill inte ha någon tass i marken. De piper och skriker och ser jätteledsna ut, säger Lena Carlsson till Hänt.

Gränbyparken i Uppsala

Lena Carlsson cyklade vid Gränbyparken i Uppsala. Hundarna sprang bredvid. Plötsligt började de pipa och skrika och springa på tre barn.

Privat

Varnade andra på Facebook – inlägget fick stor spridning

Hon uteslöt att det skulle handla om köldkramp, då brukar hundarna bete sig annorlunda. I stället misstänkte hon att den nysaltade gång- och cykelvägen skapat oreda i tassarna. Det var tydligt att hundarna ville bort från vägen.

Lena tog en bild på vägen, cyklade vidare och ringde kommunen så fort hon kom hem. Eftersom Zoo eller C inte reagerat tidigare vintrar, var hon övertygad om att kommunen måste bytt ut saltet från tidigare år.

– Jag la ut det här på Facebook, på min privata sida, min hundsida och i gruppen ”Hundar i Uppsala”. Under helgen bara ramlade det in kommentarer, folk som skrev att de också varit med om samma sak på andra delar av stan.

Lena Carlsson

Lena Carlsson från Uppsala berättade om händelsen på Facebook. Inlägget fick stor spridning och flera hundägare kommenterade att de varit med om samma sak i andra delar av stan.

Privat
Björn, 2, försvann efter tjuvarnas kupp – svenska Johanna om återföreningen

Kommunen slår ifrån sig: ”Rent salt”

Uppsala Nya Tidning har tidigare skrivit om händelsen. Hans Larsson, driftledare på Uppsala kommun, sa då till tidningen att vinterväghållningen inte förändrats sedan 2015 och att man använt samma salt.

– Det är rent salt vi köper in, även om det inte är krossat på samma sätt som bordsalt är. Vi sopar och saltar samtidigt längs med huvudstråken där många går och cyklar. I början kom det lite funderingar från hundägare som var rädda att hundarna skulle skada tassarna, men sedan dess har det varit lugnt, sa Hans Larsson.

Lena Carlssons hundar Zoo och C.

Lenas svar: ”Inte en massa människor som ljuger”

Lena Carlsson jobbar som hundpsykolog och känner sina hundar väl. Hon ger inte mycket för kommunens kommentar och tycker att de borde ta hundägarnas klagomål på allvar.

– Vi är ju inte en massa människor som ljuger. Jag har bott i stan sedan 1974, alltid varit hundägare och alltid jobbat professionellt med hundar så jag borde vara trovärdig.

– Jag menar inte att kommunen gjort fel, men något är ju annorlunda. De har dessutom sagt att det är ovanligt många hundägare som klagat i år.

Lena Carlsson med hundarna Zoo och C

Hundpsykologen Lena Carlsson med hundarna Zoo, 9, och C, 5.

Privat

LÄS OCKSÅ: Rekordökning av antalet hundar: ”Risk att hundar avlivas”

LÄS OCKSÅ: Hunden Siri lekte på stranden – då slutade hennes hjärta slå

Foto: Privat

SENASTE NYTT!